Рубрики
Начало » Коронавирус » Хвърлена ръкавица към МОН за едно съвременно обучение през учебната 2020/2021 г. в условията на коронавирус

Хвърлена ръкавица към МОН за едно съвременно обучение през учебната 2020/2021 г. в условията на коронавирус

Предложението е поместено в дискусията в Данибон

 

teacher-3765909_1920

 

Много родители се вълнуват как ще започне новата учебна година. Във Фейсбук страницата Данибон се водят редица дискусии. Ето едно конкретно предложение, което беше поместено от родител, в което се удовлетворяват желанията и на двата лагера родители (за присъствено и за дистанционно), и се дава право на избор на учителите (да работят в клас или от дистанция).

 

 

Едно съвсем конкретно предложение към МОН:

 

 

Всяка класна стая се оборудва с компютър/лаптоп, камера (отделна, насочена към дъската), тонколони.

 

По време на часа учениците, които са на дистанционно обучение, се включват във виртуална класна стая и видеоконферентен разговор и наблюдават урока онлайн. Съответно задават въпроси, ако имат.

 

Част от учениците от даден клас са физически в класната стая, останалите учат от вкъщи.

 

Периодично се правят изпитвания във физическа среда (на малки групи с всички предпазни средства както за децата така, и за учителя).

 

За тези учители, които желаят да работят от дома си, се закупуват лаптопи със сензорни екрани, софтуер – бяла дъска (за да могат да споделят екрана/дъската). Учениците наблюдават урока в класната стая/онлайн. Като за тези, които са в клас, да има и проектор, който прожектира урока на бялата дъска (отново през видеоконферентен разговор).

 

Възможни платформи: Microsoft Teams (закупен от МОН за всички училища, малко в момента го ползват), G-Suite (платформа на Google, много училища са вече с него).

 

За учениците също се закупуват устройства според класа (за малките таблети, за големите лаптопи, със съответния софтуер).

 

Това е моята идея, която може да се осъществи. Нека МОН докаже, че образованието е приоритет не само на думи, а и на дела.

 

 

Ако не се реализира, поне да помечтаем за идеалното училище у нас с използване на новите технологии в условията на пандемия, когато се предоставя възможности за избор и на родителите, и на учителите, а пък МОН има пари да осъществи идеята.

 

Благодаря за споделената идея! Обобщавате чудесно какво искаме и какво ни се предлага.

 

Дискусията по тази статия се води тук.

 

И интересен коментар от дискусията:

 

„В нашето училище така или иначе всяка стая е оборудвана с лаптоп, мултимедия или телевизор и има интернет връзка. Никакъв проблем не би им било да провеждат часове едновременно присъствено, и дистанционно.“

 

Данибон: Кое е това училище?

 

„I СУ „Свети Седмочисленици“, Търговище. Оборудвани са от години. Също вече доста години ползват Moodle платформата за правене на онлайн тестове. Всеки ученик в началото на пети клас получава потребителско име и платформа и по принцип доста неща си правят там. Беше им лесно да преминат бързо към дистанционно обучение.

И въпреки че при нас мина сравнително добре, не бих избрала такова обучение за децата си за дълго време.

Ако обаче класовете са разделени на две групи, които да се сменят присъствено и дистанционно през седмица, рисковете биха се намалили, а ще могат да се съчетаят ползите и от двата вида обучение. Сложно е при всички случаи.“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".