Рубрики
Начало » Коронавирус » Новата учебна година в Европа – обзор на Световния икономически форум

Новата учебна година в Европа – обзор на Световния икономически форум

 

uchilista evropa

 

Световният икономически форум публикува подробна статия на сайта си и видео във Фейсбук за отварянето на училищата и новата учебна година в няколко европейски държави. От Световния икономически форум следят внимателно много теми около коронавируса и пандемията – отварянето на училища, ваксината, влиянието върху работата, психиката, икономиката и т.н. Интересен знак се получи преди дни от тях. Въпреки своята активност и информираност по темата, отложиха срещата в Давос, която трябваше да се проведе през януари. Световните лидери могат да срещнат евентуално чак през лятото на 2021 г.

 

Великобритания

Във Великобритания учениците са разделени на групи – „защитени мехурчета“. Всяко мехурче спазва социална дистанция от другите. Правилата за носене на маски варират.

 

Франция

Учениците над 11-годишна възраст трябва да носят маски задължително. Трябва да се ограничи смесването на класовете. Класните стаи трябва да се проветряват редовно и да се дезинфекцират.

 

Германия

Вратите и прозорците се държат отворени колкото може повече. Ученици и учители на много места носят маски.

 

Гърция

Учебната година се отложи с една седмица заради нарастване на случаите на заразени. Началото ще е на 14 септември. Всички ученици и учители трябва да носят маски. Ще се предоставят от държавата.

 

Италия

Учебната година ще започне на 14 септември. Ще се носят маски, но не и на чиновете, ако има достатъчно дистанция. Чиновете ще са единични. По-големите класове в гимназията ще учат хибридно – дистанционно обучение и присъствено преподаване. Ако има заразен учител и ученик, директорът и здравните служби ще решат дали да затворят цялото училище или само отделни класове ще са под карантина.

 

Нидерландия

Не е задължително носенето на маска нито от учениците, нито от учителите. Някои училища обаче сами въвеждат такава мярка.

 

Норвегия

Учениците не са задължени да носят маски. Съучениците общуват помежду си и не се смесват с други кохорти. По време на междучасияа всяка кохорти играе на свое място на площадката.

 

Полша

Учебната година започна на 1 септември. Маските на са задължителни в клас. Директорите вземат решение дали да са задължителни в общите помещения и дали да има разминаване в междучасията на различните класове. Семейства, които откажат да изпратят децата си на училище, могат да бъдат глобени до 10 000 злоти (4393 лева).

 

Русия

Учебната година започна на 1 септември. Междучасията на класовете трябва да се разминават, за да няма засичане и струпване. Мери се температурата. Учениците с грипоподобни симптоми се изолират. На учениците се препоръчва да носят маски, но не е задължително. Учителите трябва да носят маски през цялото време, освен ако не преподава нов материал. Онлайн обучението няма да се предлага като алтернатива.

 

Испания

Училището е задължително. Маските са задължителни в клас за деца над 6-годишна възраст. Учениците трябва да си мият ръцете поне 5 пъти на ден. Трябва да се спазва дистанция, освен между членовете на едно „защитено мехурче“. Температурата се мери всяка сутрин – в дома и в училище.

 

Швеция

Училищата в страната не са затваряли заради пандемията. Маските не са задължителни. Трябва да се спазва социална дистанция и хигиена.

 

 

Това е накратко информацията от статията на Световния икономически форум. Пълната можете да прочетете тук. А видето можете да изглеждате тук.

 

 

This is how 6 countries in Europe are reopening schoolsToday’s lesson: keeping each other safe.

Read more: https://buff.ly/3bnYwtO

Posted by World Economic Forum on Friday, September 4, 2020

 

 

Интересни са и коментарите от родители от различни държави. Например в Непал училищата не са отворени от 8 месеца и според коментарите няма стратегия как да се подходи за следващите.

 

Благодаря за изпратения линк!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".