Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Д-р Таблов: „Връщането на присъственото обучение в настоящия момент е решение, лишено от елементарна епидемиологична логика“

Д-р Таблов: „Връщането на присъственото обучение в настоящия момент е решение, лишено от елементарна епидемиологична логика“

 

covid-19-5073811_640

 

„Връщането на присъственото обучение в настоящия момент, при настоящите тенденции на разпространение на вируса в България е решение, лишено от елементарна епидемиологична логика“, заяви д-р Борис Таблов, български лекар в Германия. Той е един от най-цитираните и уважавани медици, цитирани у нас по темата за пандемията.

 

Според д-р Таблов, „връщането на учениците в този момент е неоправдан риск, чийто резултат поставя под риск здравето и живота на учители, ученици и техните близки“. Той призовава НОЩ и МОН да преосмислят позицята си.

 

Ето част от призива д-р Таблов, поместен в профила му във Фейсбук:

Връщането на присъственото обучение в настоящия момент, при настоящите тенденции на разпространение на вируса в България е решение, лишено от елементарна епидемиологична логика. Излишно е да се спори дали училищата играят роля в разпространението на вируса. Проучванията по темата са много и отговорът е еднозначен.

Вярно е, че образованието трябва да бъде стълб в развитието на всяко общество. Това, че държавата ни поне на думи иска да направи всичко в посока нормалното му функциониране е похвално, ако не се намираме в условията на активна пандемия. Не и при липса на реални действия насочени към минимализиране на последствията от това решение. Съвместното отваряне на училища, молове, заведения и т.н. при върлуващ щам, който е по-заразен, на фона на непрекъснато нарастващ брой хоспиталазирани и интензивно болни е граничещо с престъпление.

Знаейки че до седмици България би трябвало да разполага с наличности от ваксини, в една учебна година, която едва ли може да бъде чувствително променена като резултати предвид, че до краят и остават няколко седмици, връщането на учениците в този момент е неоправдан риск, чийто резултат поставя под риск здравето и живота на учители, ученици и техните близки.

В качеството си на гражданин апелирам към екипа на НОЩ и МОН да преосмислят позицията си по въпроса и да дадат работещи алтернативи за хората, които не искат да се подлагат на този риск. Нещо повече, водещият мотив в действията на тези структури трябва да бъде опазване на здравето на хората, а не обслужването на политически интереси.

 

 

Целата позиция на д-р Таблов можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".