Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Танзания отказа ваксините срещу ковид, рекламира билкова отвара от джинджифил, лимон и чесън

Танзания отказа ваксините срещу ковид, рекламира билкова отвара от джинджифил, лимон и чесън

Наши туроператори са поискали избирателна секция в Танзания, защото през април българи ще почиват на остров Занзибар

 

masszai-fighters-227322_640

 

Президентът Джон Магуфули не вярва във ваксини, маски, мерки, тестване, но обяви Танзания за свободна от коронавирус

 

Докато целият цивилизован свят призовава да се пътува в чужбина само по изключително важни причини, а българите го изтълкуваха като знак, че могат да превърнат остров Занзибар в Танзания в новия „Слънчев бряг“ и дори искат избирателна секция там, президентът на африканската държава, който досега не вярваше в пандемията и обяви страната си за свободна от ковид, смело декларира тези дни, че не вярва и в чуждите ваксини срещу коронавирус. Вместо ваксини се рекламира билкова отвара от джинджифил, лимон и чесън за справяне със заразата.

 

„Танзания отказа ваксини срещу коронавирус“, пише в сайта на престижното медицинско издание The Lancet. На 2 февруари здравният министър на Танзания обяви, че страната не планира да приеме ваксини срещу COVID-19. Два дни по-рано президентът на страната Джон Магуфули изрази съмнения по отношение на ваксините, които идват от чужбина. Той не вярва, че са достатъчно безопасни и не иска танзанийците да бъдат ползвани за опитни „морски свинчета“.

 

„Ако белият човек е способен да направи ваксина, досега трябваше да има такива за СПИН и рак“ – така подсили своята теза президентът на Танзания, който е отдавнашен противник на западния империализъм, съобщава BBC.

 

Под светлината на прожекторите здравният министър и други официални здравни лица бяха снимани как пият билкова отвара от джинджифил, лимон и чесън и вдишват билкови пари. Така те рекламираха тази отвара като естествено средство за убиване на вируса. Журналистите пък са предупредени относно съобщаването на неофициалните данни за коронавируса в страната и въобще за съществуването на заболяването.

 

Танзания не подава официални данни за заболели от април 2020 г., но от месеци се рекламира като туристическа дестинация без ковид. Това привлича много хора, включително и българи, които или не се интересуват дали наистина няма вирус, или не искат да знаят. За почивка там не се изисква негативен PCR тест. Британското правителство забрани влизането във Великобритания на всички пристигащи от тази държава. САЩ отправи предупреждение да не се посещава Танзания, припомня BBC. Българите обаче не се плашат от това, което чужди държави предупреждават. На лице са слънце, плаж и никакви мерки.

 

Президентът Джон Магуфули не само не вярва на ваксините, но той отдавна се подиграва на носенето на маски, съмнява се в тестването за вируса и се дразни на съседните държави с противоепидемични мерки и отказва да въведе такива в Танзания. Уверен е, че ако даден тест е положителен, причината е, че той е програмиран така от западните държави да дава умишлено положителен резултат. За да докаже, че говори истината, Магуфули заяви преди време, че тайно бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се оказали с положителни проби. Ако някой се разболее по-тежко, води се „остра пневмония“.

 

Тъй като в страната нито се тества, нито се говори за заразата, нито се подават данни за заболели, Джон Магуфули обяви още през юни 2020 г., че Танзания е държава без ковид. Явно е твърде убедителен и точно това искат да чуят много хора.

 

„Директни чартърни полети отлитат от София за остров Занзибар, а туроператори дори поискаха откриване на изборна секция там, тъй като стотици българи вече имат резервиран полет за началото на април, когато ще се проведат българските парламентарни избори“, съобщава Дойче веле. Има и искане до ЦИК:

 

Следващото писмо, което е във връзка с откриването на избирателна секция в Танзания на остров Занзибар. Пише ни госпожа М. А., която се сочи като управител на туроператорска фирма и моли за информация какви стъпки да предприеме за разкриването на избирателна секция на остров Занзибар, Танзания, за където имали планирани чартъри със 150 човека минимум и още подобни три полета на други колеги от България, така че секцията ще е от полза и за останалите 450-500 български граждани.

 

БНТ ни запознава с казуса на много желаещи българи да почиват в Танзания, но и да гласуват:

 

Едно от малкото места в света, където за коронавирус просто не става дума. И на всичкото отгоре сега е лято.

 

Туроператорите продават тази дестинация доста бързо. До момента, в който датата за изборите не ги изненадва.

 

„Занзибар беше плануван доста отдавна преди да се насрочи точната дата на изборите. Ние знаехме, че това ще бъде в края на март. За съжаление, впоследствие установихме, че е точно в априлската ваканция, когато е на децата“, заяви пред БНТ управител на туристически оператор.

 

Вижте протокола с искането до ЦИК за откриване на избирателна секция на остров Занзибар – тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".