Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Лъчезар Томов: „Хипотезата, че училищата и детските градини не са опасни за децата, не важи за новия щам“

Лъчезар Томов: „Хипотезата, че училищата и детските градини не са опасни за децата, не важи за новия щам“

 

20210124_145232

 

„Хипотезата, че училищата и детските градини не са опасни за децата, не важи за новия щам“, каза по БНР Лъчезар Томов, преподавател и математик, който прави анализи по темата за коронавируса. Той отбеляза, че в последната седмица започва да се вижда лек ръст на заболелите, което вероятно се дължи на отварянията в началото на януари (начални училища и градини) и на навлизането на английския щам. Прогнозите му са въз основа данните в съботите и неделите, когато в лабораториите ходят основно хора със симптоми.

 

В последната седмица започва да се вижда лек ръст, който се дължи на отварянията, които направихме януари месец най-вероятно или на комбинацията с навлизането на английския щам. 

 

Хипотезата беше, че училищата и детски градини не са особено опасни, когато става дума за малки деца, но тази хипотеза не важи за новия щам. 

 

Моята прогноза, която правя, е доколко това отваряне влияе на нарастването. Иначе нарастване започва да се вижда от по-рано, особено ако се гледат по-внимателно данните. Ако се гледат само съботите и неделите, може да се види какво се случва, когато заразените сами идват, когато имат симптоми. Което в известен смисъл дава показания. Оттам може да се правят някакви изводи доколко са се увеличили по-тежко болните, симптоматичните. Правя прогнози по дните, когато лабораториите работят за хора, които сами отиват.

 

В момента имаме нарастване на случаите. Колко е това нарастване, не можем да кажем, защото имаме част от населението, което не се тества, свързани с начални училища и детски градини.

 

На 12 януари Томов съобщи, че се намираме в плато, но към днешна дата анализът му сочи, че вече имаме нарастване на случаите.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".