Рубрики
Начало » Коронавирус » 661 заразени на 100 000 души в България

661 заразени на 100 000 души в България

Ангелов: „Третата вълна на COVID-19 по нищо не прилича на втората“

 

beach-4161593_640

 

„Третата вълна на COVID-19 по нищо не прилича на втората“ – това е новият лайтмотив в изказванията на здравния министър Костадин Ангелов. Повтори го няколко пъти по време на седмичния брифинг.

 

661 на 100 000 души население е заболяемостта у нас през последните 14 дни, съобщи доц. Ангел Кунчев.

 

Така страната ни се нарежда на шесто място в Европейския съюз и на второ на Балканския полуостров.

За последните две седмици смъртността у нас е 20 на 100 000 души население. По този показател България заема четвърто място в ЕС и първо на Балканския полуостров.

Най-висока остава заболяемостта в област Бургас, следвана от областите Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниска е в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

 

България продължава да преговаря за още ваксини, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

 

„Продължават разговорите за допълнителни количества от ваксината и за нашата страна. Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и на българския премиер, който заедно с лидерите на още 5 държави, поиска справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертните разговори на ниво Управителен съвет към ЕК за ваксини срещу COVID-19.“

 

„Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването, но имунизираните могат да бъдат преносители на вируса“, заяви Костадин Ангелов по повод заразените в област Добрич.

 

Заради това е необходимо всички граждани с поставена ваксина да продължат спазването на противоепидемичните мерки за носене на маска и спазване на физическа дистанция.

 

Министърът беше категоричен, че болниците ще се справят с третата вълна. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 към днешна дата е 69%, 70% – на интензивните легла.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".