Рубрики
Начало » Коронавирус » ТУ Делфт инсталира камери, за да наложи правилото за 1,5 метър социална дистанция

ТУ Делфт инсталира камери, за да наложи правилото за 1,5 метър социална дистанция

 

TU Delft 54

 

Техническият университет в Делфт инсталира камери, за да наложи правилото за 1,5 метър социална дистанция, съобщава „Делта“, медията на холандския университет.

 

Камерите ще бъдат поставени на осем оживени места в кампуса, за да проверят дали студенти и преподаватели спазват достатъчно разстояние.

 

Камери за следене на спазване на социална дистанция ще се поставям при следните сгради:

 

• Факултета по архитектура

• Jaffalaan 9 (Landbergstraat)

• Between C. Huygensweg and Prometheusplein

• Leeghwaterstraat (at IDE/3mE)

• Cornelis Drebbelweg

• Balthasar van der Polweg

• Kluyverweg

• Van der Maasweg

 

Записите от камерите няма да бъдат запазвани, но ще бъдат наблюдавани от обучен персонал на ТУ Делфт. Ако дистанцията не се спазва, служителите ще могат да се обадят на охранителната фирма на университета и те ще преценят дали ще се намесят.

 

Камерите ще бъдат окачени на около 7 метра височина и целта не е да се разпознават лицата. Ще се виждат основно главите на хората и ще се следи да няма струпване, а да се спазва социална дистанция.

 

Мярката ще остане в сила за 2 месеца, а след това ще се направи анализ на ситуацията. От университета се надяват мерките да се спазват, за да може да се реши след 2 месеца камерите да се премахнат. Те изрязяват намерението си, че не искат камерите да останат завинаги.

 

Академичната започва на 31 август. Тя ще се открие онлайн. През септември в кампуса са поканеии първокурсниците и магистрите. Те могат да посещават учебните зали в малки групи. В тях ще бъдат само между 10 и 20 души.

 

Кампусът на ТУ Делфт е един от най-големите в света, но пак изчисленията сочат, че за да се спазва правилото за „1,5 метър“ отстояни, трябва да се поканят в него само около 30% от студентите. Засега второкурсниците и третокурсниците ще учат дистанционно. Всички лекции ще са онлайн. Призивите са да се работи и учи макмално повече от дома. Приоритет е здравето на всички.

 

ТУ Делфт взема допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Достъпът до сградите ще се ограничава с карти. До местата за учене ще се стига само с разрешение на академичен съветник

 

От университета разпространиха снимки, че в учебните зали ще се сяда не през място, а през две места, за да се спазва 1,5 метър дистанция.

 

Социалнат дистанция е изключително важна мярка в Нидерландия. Там така и не се възприе идеята за носене на маски. Дори и градове като Амстердам и Ротердам след като въведоха носенето на маски на оживени места, премахнаха тази мярка. Но за социална дистанция строго се следи. Дори кралят и правосъдният министър се оказаха атакувани. Кралят не спази социална дистанция при посещение в Гърция, а правосъдният министър – на собствената си сватба.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".