Рубрики
Начало » Коронавирус » ТУ Делфт с видео инструкция за противоепидемичните мерките през новата академична година

ТУ Делфт с видео инструкция за противоепидемичните мерките през новата академична година

 

tu delft st

 

Новата академична година в холандските университети започна. Техническият университе в Делфт подготви видео инструкция за студентите с информация какви противоепидемични мерки ще се вземат. Кампусът на ТУ Делфт е един от най-големите в света, но университетът може да си позволи да покани в него присъствено на първо време само част от студентите си. Всичко е изчислено на база „1.5 метър социална дистанция“.

 

 

През септември в ТУ Делфт са поканени само първокурсниците и магистрите. Ще са пръснати на малки групи от 10-20 студенти из залите на големия кампус. Лекциите ще са онлайн, но другии учебни занятия може да са присъствени с цел социализация на първокурсниците и свикването им с университетската среда.

 

Задължително е да се спазва 1,5 метър социална дистанция. Камери ще следят за това отстояние, но не с цел глобяване, а за да се наложи като важна мярка.

 

Второкурсниците и третокурсниците засега са онлайн, но ще имат и присъствени седмици.

 

Препоръчва се придвижване с велосипед, което е норма в студентския живот в Нидерландия. Ще има стрелки с посоките из кампуса. Студентите ще могат през приложение да проверяват в каква посока трябва да се движат. Още през април от ТУ Делфт бяха изчислили, че дистанцията при каране на велосипед трябва да е по-голяма от 1,5 метър.

 

В сградите ще има ограничен достъп с карти. Асансьорите ще са само от хора в неравностойно положение. Всички други ще се качват по стълбите. Местата в залите ще могат да се ползват през две. Красивата бибилиотека ще е на различен режим от обичайния.

 

От учниверситета призовават да се работи и учи колкото е възможно повече от дома. Лекциите са онлайн. Много от изпитите също ще са онлайн със стриктни мерки срещу нарушаване на академичната честност.

 

Номер едно като ценност през тази академична година е здравето на всички.

 

Всичко за мерките в ТУ Делфт можете да следите тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".