Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Турция сега разчита на китайската ваксина, очаква доставка от Pfizer-BioNTech, но разработва и своя

Турция сега разчита на китайската ваксина, очаква доставка от Pfizer-BioNTech, но разработва и своя

Вече са ваксинирани 2,88 милиона души

 

city-3248643_640

 

Турция е една от държавите, в които в момента се ваксинира с CoronaVac – ваксината на китайската компания Sinovac. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи вече втора доза от тази ваксина. Очаква се още този месец доставка на ваксината на Pfizer-BioNTech. Страната разработва и своя ваксина.

 

Първата доставка на китайската ваксина беше на 30 декември. Началото на ваксинацията започна на 14 януари. По-късно през януари Турция получи още 10 милиона дози. Общото количество от всички доставки до момента е 15 милиона дози от CoronaVac.

 

През следващите седмици се очакват пратки от Pfizer-BioNTech за 500 000-800 000 дози. До края на март Турция се надява да получи общо 5 милиона дози от тази ваксина. Местните медии припомнят, че разработката е дело на турски учени, които живеят в Германия.

 

Властите са подписали договори за доставка на 100 милиона ваксини за население от 83 милиона души. Надяват се да могат да ваксинират поне 60%.

 

От началото на ваксинацията досега вече са ваксинирани 2,88 милиона души, съобщи Анадолската агенция, цитирайки данни на турското здравно министерство. Поставянето на втора доза започна тази седмица. Тя се поставя 28 дни след първата.

 

Първите ваксинирани още през януари бяха здравните работници, а също и най-висшите държавни ръководители, за да дадат пример. След това се премина към ваксинацията на хора над 70-годишна възраст. От днес започва поставянето на ваксини на над 65-годишните. Съпрузите на хората от тази група, които са на възраст над 60 години, също могат да се включат.

 

Турция разработва своя ваксина – ERUCOV-VAC. Тя е дело на учените от университета Erciyes. Надеждите са през юни тя да е готова и да започне ваксинация и с нея. Университетът си сътрудничи с местна фармацевтична компания. Плановете са да се произвеждат по 10 милиона дози на месец.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".