Рубрики
Начало » Коронавирус » Как ще започне учебната година на Балканите?

Как ще започне учебната година на Балканите?

България е най-смела от всички балкански държави

 

architecture-4569749_640

 

Учебната година наближа в страните от Балканите, но във всяка от тях се водят дискусии как точно да започне. Има варианти за присъствено, хибридно и дистанционно. обучение. В почти всички страни се усеща нагласата да са доста по-предпазливи при старта на новата учебна година в сравнение със смелото решение на България задължително да стартира присъствено. Може би в Румъния са с най-премислен и гъвкав вариант в зависимост от обстановката със заразените в различните градове.

 

Сърбия

 

Все още не са решили как точно ще се учи. Дискутира се вариантът да се върнат в клас учениицте от 1 до 4 клас, а часовете им да бъдат по-кратки: 30-35 минути и да следва 20 минути междучасие, за да се прави дезинфекция. Харесван е и хибридният вариант на обучение, който съчетава присъствено с онлайн обучение. Надделява мнението да се дадат повече правомощния на училищата, които сами да решават.

 

Босна и Херцеговина

 

Има обещание до средата на август да изготвя план как ще започне учебната година. Обсъждат се три варианта: присъствено, хибридно и онлайн. Родителски организации предлагат да се позволи на родителите на ученици от 1 до 4 клас да останат у дома си и да им помагат с обучението.

 

Черна гора

 

Министерството на образованието заяви, че вече е готово с план за действие, но иска да го консултира със здравни експерти. Подготвени са и видеоуроци в случай, че се наложи отново преминаване към дистанционно обучение.

 

Косово

 

Обмислят се три варианта: частично отваряне през септември; изобщо да не ги отворят; да останат затворени, но да ги отворят по-късно през учебната година. Заснети са видеоуроци за ученици от 1 до 9 клас.

 

Албания

 

Още през юни Албания заяви, че ще отвори училищата през септември. Това решение обаче е взето в период, когато в страната е имало малко заразени. Земетресението в Албания от есента на 2019 година разруши много училища. В момента 96 от тях не функционират или работят частично заради щетите.

 

Северна Македония

 

Страната още не е решила дали да отвори през септември детските градини и училищата. Здравният министър намекна, че има голяма вероятност. Ако се отворят училищата, някои от мерките ще бъдат: по-малко ученици в класните стаи, по-кратки часове и повече смени. Децата трябва да останат колкото е възможно по-малко в затворени пространства и да носят маски.

 

Хърватия

 

Целта е учебната година да започне на 7 септември присъствено. Онлайн часовете ще останат за децата, които имат здравословни проблеми. Същевременно стана ясно, че родителите се организират, за да протестират срещу решението на министерството за присъствено обучение.

 

Румъния

 

Учебната година ще започне на 14 септември. Ще има три сценария за отварянето на училищата – зелен, жълт и червен в зависимост от броя на заболелите в района. При зеления сценарий няма проблем за отваряне. При жълтия – хибриден модел или само някои класове ще са присъствено. При червения – всички са онлайн. Прочетете още тук.

 

Молдова

 

Страната отваря училищата си на 1 септември със задължително носене на маски от учителите, но не и от децата.

 

Турция

 

На 31 август обучението започва дистанционно. На 21 септември ще се премине плавно към присъствено. Прочетете още тук.

 

 

Няма информация за Гърция и Словения. Ако имате, моля, изпратете ми на имейл: danybon.pr@gmail.com. Ако и за споменатите балкански държави има промяна, моля, пишете ми. Ситуацията е динамична и е възможно да има промени.

 

източник: https://balkaninsight.com

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".