Рубрики
Начало » Коронавирус » Учебната година във Виена, в Хесен и в Канада – споделено в „Данибон“

Учебната година във Виена, в Хесен и в Канада – споделено в „Данибон“

Български родители в чужбина разказват

 

teacher-663505_640

 

Как започна учебната година по света в епохата на пандемия от коронавирус и какви противоепидемични мерки се вземат? Тази тема следя с интерес в „Данибон“. Включват се и българи от чужбина, които разказват как е в различни държави. Ето последни новини от български родители във Виена, Хесен и Канада, които споделиха на Фейсбук страницата на Данибон.

 

Виена (Австрия) – „Ще направят масово тестване с PCR тестове на учениците“

Във Виена учебната година започва присъствено. Има светофарна система, спрямо която важат определени правила, като носене на маски или включване/изключване на определени предмети като физкултура, музика (май само пеенето и свиренето), и разновидностите на трудово (заради споделените инструменти). Всички училища ще започнат с жълт светофар. Получихме по имейл подробни инструкции. Иначе по информация от юни, ще направят масово тестване с PCR тестове на учениците. Така направиха и юни месец, като тестването беше с информирано съгласие на родителите, повториха го два пъти през 10-12 дни и не са бъркали с клечки, а жабуреха с физиологичен разтвор. В пилотните училища не установиха случаи на корона вирус. Отказите от тестване бяха много малко. От 15 май до 30 юни децата си ходеха на училище, разделени на групи А и Б, което при по-малките създаде неудобство на родителите. За работещите родителите в системно важни професии (медици, продавачи, шофьори, доставчици, чистачки и т.н) през цялото време от март има осигурени занимални.

 

Хесен (Германия) – „Всички прозорци в класните стаи тук стоят постоянно отворени“

Споделям ситуацията от Хесен, Германия. Голямата ми дъщеря е в гимназия, 5-ти клас. В час са с маски, на двора и в общите помещения също са с маски. Вече почти месец са на училище. Не се обсъжда преминаване към онлайн обучение, всячески се избягва дори да се коментира. Взимат се мерки с намерение да бъде само присъствено обучението, нямат готовност за онлайн обучение. При малката ми дъщеря, 1 клас, само в общите помещения и на двора са с маски. В часовете са без маски. Няма напрежение с маските, децата свикнаха, родителите свикнаха. Това което ми прави впечатление тук е, че когато нещо се реши, не се оспорва, всички вярват на системата, на решенията, които са взети и така всички са спокойни. В класните стаи няма промяна, децата стоят по две на чин, без разстояния на чиновете, по 23-25 деца са в клас. Аз лично силно подкрекям присъствената форма. Положителните страни всички ги знаем.

Да отбележа също, че всички прозорци в класните стаи тук стоят постоянно отворени. Температурите вече се променят, но учителите са споделили, че дори като стане студено, прозорците ще са отворени. Родителските срещи бяха присъствени и отново всички прозорци бяха отворени и родителите бяхме с маски. Важно за мен е това, че всички следобедни допълнителни занимания фигурират в програмите. Единствено в час по музика, когато децата ще пеят, излизат на двора. В стаите има забрана за пеене. Ще споделям още информация с удоволствие.

 

Канада – С маски в училище

 

Ние започнахме училище на 3.09 – 2-ри клас, и всички деца са с маски в училище. За да oтиде родител в училище, трябва да си запази час, не се допускат повече от няколо родителя по едно и също време. За предпочитане е контакт с учителя предимно чрез e-mail. Класната стая и кой ни е учителя/телката ни представиха чрез видео. Ние сме в Канада.

 

Благодаря на всички за споделената информация, което е много полезна за всички!

 

Дискусията се води тук.

 

И още нова информация:

 

Вашингтон (САЩ) – Дистанционно чак до февруари 2021 г.

 

„Племенникът ни в Америка, щат Вашингтон, ще започват училище дистанционно, а присъствено чак през февруари 2021 г.“

 

 

Ако и други родители искат да разкажат, ще се радвам да пишат в коментар във Фейбук или на имейл: danybon.pr@gmail.com.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".