Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН, директори, синдикати: Учениците от 5 до 12 клас – задължително с маски в час, за малките – силно препоръчително

МОН, директори, синдикати: Учениците от 5 до 12 клас – задължително с маски в час, за малките – силно препоръчително

 

student-5520411_640 (1)

 

Учениците от гимназиален и прогимназиален етап задължително да бъдат с маски в учебно време. Учениците от начален етап силно препоръчително да бъдат с маски в учебно време. Около това виждане са се обединили експерти от МОН, директори и синдикати на работна среща днес, съобщи директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

Дали да се учи след 27 ноември, първо да се решава на локално ниво, едва след това на училищно.

За учителите, изкарали коронавирус, да имат допълнително 10 дни отпуск – това също е обсъждано днес на срещата.

 

Информацията от Диян Стаматов:

 

Работна среща на синдикати, директори и експерти от МОН

Обединихме се около следните общи виждания:

- Учениците от гимназиален и прогимназиален етап задължително да бъдат с маски в учебно време;

- Учениците от начален етап силно препоръчително да бъдат с маски в учебно време;

– В анекс на КТД да бъде приложена възможност да се ползват допълнително 10 дни отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали COVID 19.

- Продължаването на учебните занятия след 27.11. да бъдат с локални решения на общинските и областни щабовете, РЗИ, чак тогава решения от училищата.

Тези мнения ще бъдат административно синхронизирани като решение от МОН.

 

Диян Стаматов публикува и проучване, организирано от двете директорски организации за нагласите за носене на маски. Допитването е направено до директори, учители, родители и ученици. Учители и директори искат учениците от 5 до 12 клас да носят маски в час. Считат, че така училищната среда ще е по-безопасна. Точно на обратното мнение са родителите и учениците. Те не искат да се носят маски в час и не смятат, че така средата ще стане по-безопасна.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".