Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН: Учениците от 5 до 12 клас – с маски или шлем в учебните часове

МОН: Учениците от 5 до 12 клас – с маски или шлем в учебните часове

 

man-5721758_640

 

Министърът на образованието издаде заповед за задължително носене на маски или шлемове от учениците от 5 до 12 клас. На 1 октомври обаче на сайта на МОН бяха публикувани насоки, в които се подчертаваше, че „Лицевите шлемове не се приемат като заместител на маските!“. Това е документ, който все още е валиден.

 

Ето днешната информация от МОН:

 

Министърът на образованието и науката издаде заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице (защитна маска/защитен шлем). Както и досега продължава да е задължително поставянето на лични предпазни средства в общите части на училищата от ученици и учители.

 

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска/шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

 

Изключения се допускат и за учителите на 1-4 клас, които преподават само в една паралелка и е възможно спазване на дистанция между тях и учениците.

 

Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване, физически упражнения и др.

 

За учениците от 1-4 клас носенето на маска/шлем по време на учебен час и други занимания може да бъде задължително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

 

По време на учебен час, по преценка на учителите, както и във времето извън учебните часове, учениците ще могат да бъдат без лични предпазни средства за кратко време при широко отворени прозорци в класната стая или когато са в училищния двор.

 

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително носенето на лични предпазни средства.

Заповед за носене на лични предпазни средства за лице (защитна маска/защитен шлем)

zap3310_maski_18112020_page-0001

 

zap3310_maski_18112020_page-0002

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".