Рубрики
Начало » Коронавирус » Образователен експерт: „Само учениците с хронични заболявания в 5-12 клас ще могат да бъдат в дистанционна форма“

Образователен експерт: „Само учениците с хронични заболявания в 5-12 клас ще могат да бъдат в дистанционна форма“

 

workshop-1746275_640

 

„Ще се даде възможност за самостоятелна форма и в индивидуална форма, освен на децата с хронични заболявания, на семействата, в които има родител/настойник в риск, също да се възползват от тези форми“, съобщи в профила си във Фейсбук образователният експерт и учител Петър Велков.

 

Петър Велков подробно описа акцентите на днешната среща между родители, експерти и министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

МОН твърдо няма да дадат възможност на родителите, оценяващи реалния риск за своите деца, да имат право на избор за дистанционно обучение.

 

Ще се даде възможност за самостоятелна форма и в индивидуална форма, освен на децата с хронични заболявания, на семействата, в които има родител/настойник в риск, също да се възползват от тези форми. (не е ясно и по-скоро това няма да опция, ако има друг член в риск в семейството, живеещ в това домакинство).

 

В индивидуална форма ще се предостави 50% от учебни часове по учебен план да бъдат с учител. Как ще стане това при голям интерес за ИФ, не е ясно, директорите и учителите имат съмнение, че изобщо ще могат да осигурят такава подкрепа.

 

Децата с хронични заболявания в 5-12 клас ще могат да бъдат в дистанционна форма. 

 

Всички деца 1-4 клас, дори и с хронични заболявания, няма да имат достъп до дистанционна форма. 

 

Към този момент семейства с родител/настойник в риск не могат да се възползват от дистанционна форма дори в 5-12 клас (имаме силен апел и надяваме се вероятност поне това да се промени).

 

Петър Велков споделя, че срещата е продължила 3 часа. Определя я като „брутална“. Той допълва и още информация.

 

Експерт на МОН презентира и споделя в коментари:

 

1. Започване в присъствена, в случай на карантина – 1 или повече ученици/класове и цялото училище; грипни също директно цялата паралелка минава в електронна среда от разстояние без смяна на формата за времето в карантина от компетентния орган просто се издава предписанието. Т.е тук имаме Присъствена дневна форма в електронна среда при карантина – превключва без реорганизации.

 

2. В проектозаконът – в паралелки от иновативни училища да се комбинира до 20% в електронна среда; той предвижда и деца по здравословни причини до 30 дни да имат възможност при наличие на технологични условия в училището да наблюдавам часа със своите съученици; Същевременно да им дадем обща подкрепа и консултация;

 

3. ФОРМИ

 

Самостоятелна форма – по здравословни причини с документ, семейни причини (тук винаги може и по всякакви здравословни на семейство); самоподготовка и изпити за годишна оценка; искат и тези деца от СФ да им дадат възможност, ако даденото училище има технологичните възможности да наблюдават часа и допълнителни подкрепа – а и някакви консултации и подкрепа.

 

Индивидуална форма – по здравословни причини, по семейни причини (тук ще допуснем и по здравословни причини на родител/настойник). С какво се различава от СМ и какви промени още предвиждаме тук. Гарантират се поне 50% от реалните учебни часове по учебен план да бъдат с учител. Ще опитаме да променим нормативните условия и например да може и тук евентуално да работи вместо присъствено с детето може и онлайн. (по-късно това бе отречено, че по-скоро няма да стане). Ще се даде достъп до детето отново да наблюдава без да участва с учениците отвкъщи виртуално в реалната класната стая, ако неговото училище предоставя такава възможност.

 

Дистанционна форма – има изисквания по закон – здравословния причини само на детето и само 5-12 клас, както и за децата, намиращи се в чужбина. Тя представлява 100% присъствени виртуални учебни часове със пълно съответствия на рамковия учебен план – децата учат всичко от всички. Особеността е, че тук те не учат със съучениците си с паралелката своята, а ще бъдат сформирани общи други групи класове. Например в 5 клас учениците от второ училище са 5, но там няма деца ДФ и се включва в 81-во училище едновременно ще учат с тях. Тази форма ще се осъществява много рядко в училището, в което е самият ученик, но по-скоро в някое друго училище; той формално ще е записан в училище Х, но ще се обучава с учители и ученици от училище У, което е дистанционен център училище.

 

Други промени:

 

В нормативната уредба ще се промени – да може по време на годината да се променя формата и да се преминава между различните форми на обучение.

 

Беше обсъдено, че компенсаторната мярка за виртуален достъп до реалната класна стая няма най-вероятно да бъде реализирана от много училища поради финансови и технически причини, и че учителят няма да комуникира с детето вкъщи, съответно е спорна нейната ефективност, но е поне допълнителна мярка

 

 

Петър Велков споделя още, че са били прекрасно подготвени с юристи, медици, но са срещнали само откази от експертите на МОН. Единственият, който е търсил диалог с всички страни, се оказва образователният министър, пише Велков.

 

Цялата публикация и коментарите под нея – можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".