Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието: Най-добре е всеки ученик, заявил желание за обучение в електронна среда от разстояние, да се обучава от своето училище

Министърът на образованието: Най-добре е всеки ученик, заявил желание за обучение в електронна среда от разстояние, да се обучава от своето училище

15 училища ще са центрове за дистанционно обучение

125 su

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Обучение в електронна среда от разстояние – какви документи се подават

 

Най-добре е всеки ученик, изявил желание за преминаване към дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние, да остане в собствения си клас и да му преподават неговите учители, заяви в интервю за „24 часа“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Не всички училища обаче имат тази възможност да осигурят синхронно обучение в елетронна среда, особено когато тече и присъствено обучение. Това е проблем, ако има само няколко деца в училището, които искат да учат онлайн от дома си.

 

Към момента има списък с 15 училища, които да бъдат центрове за дистанционно обучение, обяви министърът на образованието.

 

7 от училищата – центрове са на териториален принцип за ученици до 7 клас. 

8 от училищата са на профилен принцип за ученици от 8 до 12 клас.

 

Колко от училищата ще стартират като центрове за дистанционно обучение зависи от това колко ученици ще пожелаят такъв тип обучение и колко училища няма да мога да предоставят електронно обучение от разстояние на своите възпитаници.

 

Недостатъци на този модел за електронно обучение от разстояние:

 

- При малко ученици от едно училище, които заявяват, че искат да учат онлайн, училището им може да не успее да осигури синхронно обучение.

- Ако преминат на обучение към дистанционните центрове, учениците губят връзка със своите учители и ще са откъснати от съучениците.

 

От училища идват сигнали, че малко преди 15 септември получават заявления от много родители за преминаване към дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние. БНТ също съобщи: „Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи“. Красимир Вълчев уточни, че това са по-скоро случаи в няколко училища. На национално ниво не са толкова много.

 

До края на месец септември трябва да има организация по работата на дистанционните центрове.

 

Може да се получи така, че да ученик от по-малко елитно училище се обучава в училище, което е по-елитно и е в списъка за дистанционни центрове. Красимир Вълчев посочи обаче, че това няма да е начин за заобикаляне на конкурсния принцип за разпределяне на учениците в гимназията. Това е временно компесаторно обучение.

 

При обучение в електронна среда от разстояние ще се пишат оценки и отсъствия.

 

Най-неблагоприятният сценарий за учебната 2020/2021 година е да бъдат затворени училищата за по-дълъг период поради влошаване на емидемиологичната обстановка, особено когато се появят и сезонните грипове.

 

Целта е да има максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година. Другата цел е училищата да бъдат колкото може по-безопасна среда.

 

Просветният министър обаче допълни, че няма напълно безрискова среда. Прогнозата е, че ще има заразени в училищата и цели класове или училища ще преминават временно към електронно обучение. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".