Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Училищата и детските градини в Нидерландия остават затворени поне до 8 февруари

Училищата и детските градини в Нидерландия остават затворени поне до 8 февруари

 

rotterdam-4162619_640

 

Началните училищата и детските градини в Нидерландия остават затворени поне до 8 февруари, реши холандското правителство. Премиерът Марк Рюте и здравният министър на страната се надяваха да ги отворят на 25 януари, но се вслушаха в съвета на здравните експерти. Големите ученици и студентите беше планирано да останат до 9 февруари на онлайн обучение.

 

Притесненията на всички вече са свързани с новия британски щам. Никой не може да каже със сигурност колко е по-опасен за децата. Също така прогнози сочат, че той ще е доминиращ в Нидерландия в началото на март.

 

Преди решението на кабинета, педиатър от здравните експерти на правителството заяви, че това е „дяволска дилема“ – дали да се отворят детските градини и началните училища или страната да започне тежка битка за забавяне на разпространението на новия щам.

 

Нидерландия беше една от страните, в която най-твърдо се отстояваше присъственото обучение. Премиерът Рюте обяви образованието за основен приоритет и затвори почти всичко, но училищата бяха отворени до средата на декември. Притесненията от новия щам обаче карат правителството да преосмисли стратегията си. Преди се вслушваше в повечето съвети на здравните експерти, но не вземеше предвид препоръката за затваряне на училищата. В момента се забелязва коренно различна реакция. Ден-два след информацията, че не трябва да се отварят дори детските градини и началните училища, правителството прие съвета.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".