Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Училищата и детските градини в Нидерландия най-вероятно няма да отворят скоро

Училищата и детските градини в Нидерландия най-вероятно няма да отворят скоро

Британският щам ще е доминиращ в Нидерландия в първите седмици на март

 

amsterdam-4693608_640

Началните училища и детските градини в Нидерландия най-вероятно няма да отворят скоро. Ще останат затворени може би до 9 февруари. Отварянето им сега е неразумно. Това сочи доклад от експерти, следящи ситуацията с коронавируса в страната. Нидерландия беше страната, която твърдо защитаваше идеята за присъствено обучение, но в средата на декември затвориха училища и градини.

 

Идеята беше на 25 януари децата и малките ученици да се върнат обратно в градините и учищата. Големите ученици и студентите ще продължат да учат със сигурност онлайн до 9 февруари.

 

Медиите цитират свои източници, че холандското правителство ще се вслуша в препоръката на експертите и няма да отвори градините и училищата.

 

Холандският премиер Марк Рюте винаги е заявявал, че за него образованието е основен приоритет, но през декември се вслуча в здравните експерти и затвори училищата и градините. Очаква се сега също да приеме техния съвет, въпреки че се надяваше поне малките ученици и децата да се върнат обратно.

 

Едно от училищата в страната стана огнище на зараза от новия британски щам. Изследват се всички ученици, учители и родители. Тестването продължи и в съседните училища, а после и в градчето.

 

Притесненията на всички са от британския щам, който е много по-заразен. В момента около 200 са случаите в Нидерландия на заразените с него. Прогнози сочат, че в първите седмици на март този щам ще бъде доминиращ в Нидерландия.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".