Рубрики
Начало » Коронавирус » Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

обн. 31 юли 2020 г. – 00,19 ч.

 

classroom-2093743_640

 

Стартът на новата учебна година е една от най-важните теми, които вълнува много ученици, учители и семейства по света. Прилагат се различни модели. В „Данибон“ получих и споделен опит от Австрия и Нидерландия. В подробна статия в „Time“ е разказано за Дания, Южна Корея и Израел. Има успешни модели, има и такива, които не са дали добри резултати. Български учени също предложиха варианти.

 

Дания

(по информация на „Time“)

 

Учениците са в микрогрупи от 12 деца. Първо тръгват най-малките – от 2 до 12-годишна възраст.

Тези микрогрупи са наречени „защитени мехури“.

Всяка микрогрупа пристига на училище по различно време.

Всяка миркрогрупа обядва отделно.

Всяка микрогрупа си има пространство на детската площадка и в училищния двор.

Всички трябва да си мият ръцете на всеки 2 часа.

Не е необходимо да носят маски.

Чиновете са разделени на 2 метра разстояние един от друг.

Почистването в училищата е два пъти на ден.

Учебните часове са навън, когато е възможно.

Родителите не се допускат в училището.

 

Малките деца и ученици от 2 до 12-годишна възраст се връщат на училище на 15 април. След като не е засечено увеличение на броя на заразените, на 18 май в класните стаи се връщат и по-големите – тези от 12 до 18-годишна възраст. Те спазват същите мерки.

 

Важно уточнение!

Преди Дания да отвори отново училищата си, в страната няма голям брой заразени и смърни случаи. отбелязват от „Time“.

Южна Корея

 

(по информация на „Time“)

Особеност:

Учебният ден е по 12 часа, а натовареността на учениците е огромна.

 

Връщането на училище се отлага 5 пъти и в крайна сметка започва с 2 месеца забавяне.

Подходът е поетапен.

На 20 май първи в класните стаи са връщат най-големите гимназисти.

След това по план на 3 юни трябвало да бъдат поканени останалите гимназисти и по-големите ученици от прогимназията, но се случва нещо различно. Тези, които отварят, се налага да затворят след няколко дни, а пък други изобщо не отварят, пише „Time“.

 

Как е в момента?

 

При присъствено обучение:

 

В училищата се влиза след мерене на температура.

Изисква се носене на маски от учениците.

Те трябва да спазват социална дистанция.

Необходимо е да мият често ръцете си.

 

Други училища са възприели хибриден вариант – присъствено обучение, съчетано и с онлайн обучение.

 

12-годишен ученик разказва какви са правилата:

 

Трябва да се седи по един на чин в час и по един на маса за обяд. Преди на обяд са сядали по двама.

Училището е раздало маски и дезинфектанти за ръце.

 

Израел

 

Учениците се връщат на училище на 3 май, свидетелстват от „Time“.

 

Първоначално се спазва моделът: „защитени мехури“.

След две седмици се премахват всички ограничения. Когато започват горещините, на децата е било разрешено да оставят маските си у дома.

 

В началото на юни израелското правителство е било принудено да затвори училищата след като 2026 ученици, учители и училищен персонал се оказват заразени с коронавирус.

28 147 ученици са поставени под карантина като контактни лица.

В едно училище е имало над 130 случая.

 

В рамките на месец след отварянето на училищата сучаите в страната скачат от 50 на ден на 1500 на ден.

 

По официални данни на правителството:

Училищата са на 2-ро място по заразяване в страната през юни.

 

Най-високопоставеният служител в областта на здравеопазването в Израел се оттегля в знак на протест срещу това как правителството се справя с пандемията и като повод посочва отварянето на училищата. Според него причината за втората вълна в страната се дължи на отварянето на образователната система по начин, който не е пригоден при пандемия от коронавирус и масови събирания.

 

Министерството на образованието на Израел вече анонсира, че ще се прилага друг подход при отварянето на училищата през есента. Няма да се действа централно, на национално ниво, а ще се следи процента на заразяване на местно ниво.

 

Китай

 

Приятел ми изпрати видео как се влиза в китайско училище.

Нидерландия

Българка, учител в Нидерландия, сподели пред „Данибон“:

 

„Учебната година се очаква да е присъствена, защото през май – юли нямаше проблем с основните училища, а средните бяха по групи, не всички заедно. Ако нещо стане, ръководството има изградени планове. Единият е тези, които са първа година в училище – присъстват изцяло, а другите – на групи. Също така – смесено онлайн и присъствено (последното се предпочита от почти всички деца; в такава възраст са, че имат нужда от структура и дисциплина). Нашият директор се извини, че през март – юни решенията са били само от дирекцията, но сега има комисия с колеги. Очертава ни се една много тежка година.“

 

Австрия

 

Българин, ученик в Австрия, разказа пред „Данибон“:

„Аз уча в Австрия и класът ни е разделен 50/50. Честно да ви кажа, получава доста добре.

 

Класът ни е разделен на две групи и всяка група учи в определено време. Например първата група се събира пред училище (като пред училище има табели за всеки един клас) 15 минути преди първия учебен час, който започва в 9:30 ч., а на втората група започва в 11:30 ч. Дезинфекцираме си ръцете, в коридорите се предвижване с маски, но в класната стая сме без маски и сме по едно дете на чин и на разстояние от другите деца. Нямаме междучасия, когато свърши часът, учителят чака с нас следващия учител и така 3-4 часа на ден. Всеки ден започваме в различен час. Изучаваме всички предмети. Имаме почивка в класната стая. От училище ни раздават сандвичи със напитка и десерт.“

България

Собственик на частно училище в София

„И в България някои училища следваме тези ограничения. Заедно с много изисквания относно хигиена на децата: обувките, ръцете; шлемове за учителите, ултра виолетови лампи, спиртни дезинфектанти, дистанционни термометри, летни отворени класни стаи… и всички учители в рискова група преподават онлайн.

В интерес на истината ако разпоредбите за материална база по отношение на размер на класната стая се четат съзнателно, за всяко дете трябва да се предвиди учебна площ в размер на 2 кв. м … никъде не пише дали в нея влиза и пространството на учителя пред дъската и мястото, на което са поставени шкафчетата за лични вещи… очевидно е въпрос на отношение към учителите и децата.

В стая от 45-50 кв. м с 16 присъстващи деца, има място и за дистанция и за 2 метра пред учителя, и за отворени прозорци, и за място за лични вещи.“

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Как частните училища в България ще започнат новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус?

Учител в голямо общинско училище в голям български град

 

„Аз работя в голямо училище, което е на 2 смени. Децата в клас са между 23 и 30. Нямаме достатъчно класни стаи, за да стоят учениците в 1 стая. Дори начален курс не могат да бъдат отделени напълно. Във физкултурния салон са по 2 класа, понякога 3! Ще тръгнем присъствено. Ако имам 6 часа, през мен ще минат около 150 деца. Да се обеззаразява след всеки клас е абсолютно невъзможно- нямаме толкова персонал. Учениците ще са без маски. Никъде не се говори за учителите… Досега в грипни епидемии не сме имали право да носим маски, затова обикновено най-вече учители са болни по това време. Хигиената в нашите училища не е на много високо ниво.“

САЩ

 

Коментар в „Данибон“

 

„Дъщеря ми е учител в САЩ. Ще започнат учебната година дистанционно. Вече могат да започнат планиране.“

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Хибридният вариант на обучение през новата учебна година в частното училище на сина на Тръмп

Частното училище на сина на Тръмп забрани присъственото обучение до октомври

Как ще започне новата учебна година?

Този въпрос ме вълнува като родител. Не се причислявам в нито един лагер, заел крайна позиция – твърдо за присъствено или твърдо за дистанционно. Но търся мнения, информирам се и искам рационални отговори.

 

Внимателно чета посланията на нашето Министерство на образованието и на експерти. Първите изказвания, които чух по телевизията или прочетох в медиите, обаче ми се сториха крайно несериозни. Общо взето са все неща, които се правят и сега. По-обширен беше трудът на учените педагози от Пловдивския университет. В момента все пак има работна група в МОН, която пише инструкции за мерките, които ще се вземат в българските училища и доколкото разбирам за присъствено обучение.

 

Преподавател в чужбина, но по произход българин, изказа учудване, че едва сега се действа и според него е късно. Посочи, че те вече имат модел за действие – присъствено, но с вариации според ситуацията. Също смята, че на училищата трябва да се даде по-голяма свобода как да се подходи, а не решенията да са на централно ниво.

 

Следя с интерес новините и решенията около българското образование и за един холандски университет (не следя за училищата там, вълнува ме само този университет). Виждам обаче разлики.

 

Холандците имат интересен подход. Изведоха се принципи и въз основа на тях се изгради моделът, който не е нито напълно присъствен, нито напълно онлайн. Още в края на юни оформиха и наръчник как ще се действа през лятото и после при старта на академичната година.

 

Мерките в конкретния холандски университет са научно обосновани. Извеждат се и няколко принципа, които се следват: здравето на всички, преминаване към „1,5 метър общество“ по време на пандемията, онлайн обучението не може да измести напълно присъственото, но в сегашната ситуация се призовава да се работи и учи колкото е възможно повече от дома. Стартира се с 30% от студентите. През септември са поканени първокурсниците и магистрите. Второкурсниците и третокурсниците изчакват. Всички лекции ще са онлайн. Преподавателите се пазят и преподават онлайн. Максимално се работи и учи от дома. В учебните зали се допускат само малки групи, пръснати из огромния кампус. Има много зали, но не всички са пригодени за сегашната ситуация. Учебното и работното време се удължава от 8 до 20 ч. Дори е премислено и по велоалеите кога кой да се движи. Всичко е съгласувано и с кмета на града, за да няма струпване в пиковете часове на много хора. Студентите са помолени да ползва градския транспорт и велоалеите в определени часове. Най-старият университет в Нидерландия – Лайден, който е много силен в медицината и в природните науки, обяви още преди време, че до февруари в университета ще се учи само онлайн.

 

У нас се тръгна от две крайни позиции, от които да се избира – присъствено или онлайн. Реши се бързо да е присъствено. И вече се мисли как да се реализира. Тръгна се отгоре надолу. Дали така ще могат да се обхванат различни казуси, които биха възникнали, ако се решаваше по друг начин – първо да се заложат принципи и тогава да се върви към крайното решение. И още нещо ми направи впечатление – отговорността се притиква към училището и родителите. Училището поема тестовете на учителите, а родителите – на децата. Също така за социалната дистанция – това беше посочено като лична отговорност на децата. Когато централно се залагат решения, няма как отговорността да е на някой друг.

 

И докато родители и учители по света се чудим как ще стартира учебната година, Гугъл обяви, че служителите му в цял свят ще работят от дома до юли 2021 г. заради пандемията.

 

Не съм експерт, но въпросът за старта на учебната година ме вълнува. Едно емоционално възклицание на висш представител на МОН в телевизионно студио: „Не ни ли вярвате?“, не е сериозен аргумент. Хареса ми подходът на холандския университет – ясно, научно и математически обосновано защо ще действат по този начин. Това вдъхва доверие. И дори известна сигурност в тази несигурна ситуация.

 

 

Ако имате примери и опит от други държави, пишете ми на danybon.pr@gmail.com. Ако предпочитате във Фейсбук, постът е тук и можете да пишете под него.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

4 модела на обучение през новата учебна година в условията на коронавирус

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Омбудсманът пита МОН има ли екшън план срещу COVID-19 за новата учебна година

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Иван Костов с хипотеза за ситуацията у нас с коронавируса около 15 септември

Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Здравният министър: Следващата седмица ще се сформира работна група във връзка с новата учебна година

Гугъл ще позволи на служителите си да работят от дома си до юли 2021 г. 

Швеция с препоръка да се работи от дома до края на годината

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".