Рубрики
Начало » Коронавирус » Д-р Симидчиев: Училищата няма да се превърнат в инкубатор на заразата, но в разпространител – да!

Д-р Симидчиев: Училищата няма да се превърнат в инкубатор на заразата, но в разпространител – да!

 

125 su koridori

 

„Училищата няма да се превърнат в инкубатор на заразата, но в разпространител – да“, каза в интервю за Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. Децата няма да боледуват тежко, но е възможно да предадат заразата на възрастните.

 

Д-р Симидчиев очаква нарастване на броя на положителните, защото вече ще се тестват основно контактните лица и вероятността да се открие заразен е по-голяма в сравнение с периода на тестване на здрави хора, пътуващи до Гърция през лятото. Според него процентът на хоспитализация и смъртност няма да се покачи.

 

Пулмологът д-р Александър Симидчиев в интервю за Нова телевизия:

 

Нова телевизия: „Ще се превърнат ли учебните заведения в инкубатор на заразата?“

 

Д-р Симидчиев:

 

 

В инкубатор – не, но в разпространител – да! Трябва да използваме точния термин за това, което се случва там.

 

Това, което ще се случи, няма да имаме тежко боледуващи в училището, защото това са преобладаващо млади деца, при които заболяването протича много леко или почти безсимптомно. Така че те там няма да боледуват, но ще станат място, където да се разпространява инфекцията. 

 

Това, което ще се получи допълнително.

 

Тъй като излизаме от сезона, когато се тестваше заради ходене в Гърция, навлизаме в сезона, когато ще се тестват контактни в училища, тестовете леко спаднаха, сега пак ще започнат да се качват, но броят на положителните ще се покачва, защото тук вече не говорим за здрави, пътуващи до Гърция, а говорим за хора, които са контактни и вероятността там да имаме позитивни тестове е по-голяма.

 

Процентът от позитивните ще се увеличи без от това да се повиши хоспитализацията или смъртността, защото и едното, и другото са признак за по-тежко боледуване, а в училищата няма да се боледува тежко извън персонала. 

 

Нова тв: Когато си тръгне едно дете от училище, то отива при близките си, при баба си и дядо си и общата картина? Очаквате ли безсимптомното разпространение вкъщи от дете към възрастни?

 

Д-р Симидчиев:

 

Възможно е да нараства.

 

Д-р Симидчиев препоръча да се използват предпазни средства.

 

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза специалистът.

 

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".