Рубрики
Начало » Коронавирус » Огромен процент от учителите са за онлайн обучението в прогимназиите, гимназиите и университетите

Огромен процент от учителите са за онлайн обучението в прогимназиите, гимназиите и университетите

Анкетирани са 6100 педагози

teacher-5560962_640

 

71,2% от учителите подкрепят започналото онлайн обучение в гимназиите.

65,8% от учителите подкрепят започването на онлайн обучение в прогимназиите от 3 ноември 2020 г.

69,9% от анкетираните смятат, че университетите трябва да са на онлайн обучение.

 

Анкетата е направена сред 6100 педагози в рамките на 4 дни от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

 

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

 

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

 

Синдикалният лидер д-р Юлиян Петров пише още:

 

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата Ковид. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит.

Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

Разбира се това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ.

 

Цялото изказване е тук. С коментари са се включили учители, които смятат, че не е безопасно да работят в училищата.

 

Социологът Георги Стоилчев от Science in the Crisis също контрира мнението на д-р Петров. Той заяви, че „Училището не е безопасна среда“. Позова се на статия в престижното научно списание The Lancet, цитирана и от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

Част от изводите в изследването са, че началото на учебната година е довело до повече случаи на COVID-19. Учени от университета в Единбург са анализирали данни от 131 държави, според които базовото репродуктивно число на коронавируса се увеличава със средно 24% след отварянето на учебните заведения.

 

И подобна пропаганда от синдикатите след няколко поредни дни с починали от вируса учители е меко казано неуместна. Училището не е безопасна среда, защото мерки там трудно се въвеждат, а още по-трудно се контролират.

 

Цялото изказване прочетете тук.

 

Science in the Crisis заедно с „Родители за безопасно образование“ изпратиха отворено писмо до българския премиер с настояване всички ученици да преминат на онлайн обучение до края на извънредното положение.

 

От синдикат „Образование“ пишат в края на съобщението си до медиите, че пледират да се пази живота и здравето на българските учители и да се спре пренатоварването при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

 

Цялото прессъобщение на синдикат „Образование“ прочетете тук: „Преминаване в дистанционен режим“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".