Рубрики
Начало » Коронавирус » 8 учители с коронавирус в 55 СУ

8 учители с коронавирус в 55 СУ

обн. 17.9.2020 – 20,56 ч.

 

НОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

17.9.2020

 

20,55 ч. – Притеснена майка от 55 СУ споделя:

 

 

Моето дете е в 55-то училище в клас чиято учителка е една от позитивние за Ковид-19.
В телевизия и статии се казва, че…

Posted by Denitsa Yalamova on Thursday, September 17, 2020

 

 

11,57 ч. – Офнюз:

 

На въпрос допусната ли е грешка в 55-о училище, където учител с COVID-19 е бил в училището на 15 септември, министърът отвърна: „Не мога да виня ръководството. Отговорността на никоя институция не може да замести личната отговорност. Ние ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност – на всеки един учител, на родителите за техните деца“. На въпрос как ще бъде поета личната отговорност тогава министърът отговори: „Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, може да са били много леки. Не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя, без да е виновен“.

 

9,00 ч, – Нова телевизия:

 

„Дали има заразени деца ще кажат здравните органи. Днес предстои тестването на всички, които са имали контакт със заразените педагози”, коментира директорът на 55-то СУ „Петко Каравелов“ Таня Иванчева.

„В неделя колега си е направил PCR тест по собствено желание, който излиза положителен. В понеделник всички имали контакт с него бяха изследвани. Бе взето решение да се направят тестове и на целия персонал в училището, включително и на непедагогическия”, добави Иванчева.

 

Тя обясни, че учебният процес продължава по план. Успокояващо за родителите било, че всички учители, които се намират в сградата към този момент са абсолютно здрави и с отрицателни тестове. Директорът добавя, че има ресурс всички педагози да бъдат заменени и уроците да продължат нормално.

 

 

20,58 ч. – БНР допълва с информация от говорителя на РЗИ – София Руслана Петрова:

 

„През почивните дни директорката на училището е събрала персонала с идеята да се подготвят за 15 септември и в съботния ден една от преподавателките не се е почувствали добре. Направени са PCR тестове на всички– на целия персонал. Осем са положителни. Две от учителките са имали контакт за кратко, с маски, на 15 септември с предучилищните и първокласниците. Утре и вдругиден в лабораторията на РЗИ ще бъдат изследвани и самите деца без да затваряме училището.

 

19,39 ч. – Две от заразените учителки са имали контакт с ученици на вчерашния празничен 15 септември, съобщава „24 часа“. Те са класни ръководителки на предучилищен и първи клас. Били са с децата при тържественото откриване на новата учебна година. Утре в РЗИ-София ще се тестват всички ученици. Децата са извикани с родителите си. Ако има положително дете, тогава ще се тестват и членовете на семейството му. Другите заразени учители преподават на горните класове и вчера не са имали контакт с ученици.

 

Дискусията се води ТУК.

 

….

 

Учители са с коронавирус в 55 СУ „Петко Каравелов“в София. Това съобщи първо „24 часа“. Според изданието става дума за 7 учители. Малко по-късно Нова телевизия обяви по-голяма бройка: 8 учители,  и заяви, че информацията е потвърдена от Столична община. Малко след като новината се появи в медиите, стана ясно, че училището провежда точно тогава и онлайн родителска среща, предава БНТ.

 

Вече се провежда тестване на контактните лица, информира „24 часа“.  Тествани са 130 души – педагогически и непедагогически персонал, допълва Нова телевизията. Резултатите са излезли снощи. Нито един от положителните учители не проявява симптоми. Утре ще бъдат тествани контактните ученици, информира БНТ.

 

Двама от учителите са на подготвителни групи, има и на първи клас и в прогимназията, съобщиха от РУО София-град за БНТ.

 

Учителите с положителни тестове са карантинирани. Техни колеги ще ги заменят в клас.

 

„24 часа“ ни насочва към сайта на училището, където има предупредителна информация:

 

Във връзка с установен положителен случай на COVID-19 на учител в 55.СУ Ви уведомяваме, че тържественото откриване на учебната година ще се проведе за учениците от ПГ, първи и осми клас…

Напомняме на всички родители, че ръководството на училището ще Ви уведомява своевременно за промяна на епидемиологичната обстановка в училище чрез официалния училищен сайт и електронния дневник на 55. СУ.

Всяка друга информация следва да се приема като некоректна и невярна.

Бъдете здрави!

Ръководството на 55.СУ

 

(цялото съобщение прочетете тук)

 

55 СУ се намира в кв. „Дървеница“. То е популярно училище сред родителите, които търсят добри учебни заведения и се насочват към немския език за децата си. То е партньор на известното сдружение „Шилер“, славещо се с доста добри резултати сред възпитаниците си.

 

Първата новина за COVID-19 в училище, ден след официалното откриване на новата учебна година, дойде днес по обяд от МГ Русе. Там ученик е положителен и цяла паралелка е под карантина.

 

„Цари пълен хаос“, заключава за днешния ден младият учител по математика Петър Велков, който споделя, че цял ден е получавал съобщения от директори какво да правят. В поста си дава и още подробности, които не са станали публични.

 

Днес сме 16-ти септември, моят месинджър и телефон от снощи и през целия ден днес е залят с десетки случаи от училища, в…

Posted by Петър Велков on Wednesday, September 16, 2020

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".