Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » „Учители за безопасно образование“ срещу присъственото обучение от 4 януари за малките ученици

„Учители за безопасно образование“ срещу присъственото обучение от 4 януари за малките ученици

 

medicine-5103043_640

 

 

 

Активната група „Учители за безопасно образование“ изпрати ново отворено писмо до българските институции и медии малко след като стана ясно, че от 4 януари 2021 г. се прeдлага учениците от 1 до 4 клас да се върнат в класните стаи. Те настояват присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят хоспитализирани – трайно намален.

 

 

Неформално обединение „Учители за безопасно образование“ изразява категорично си несъгласие с решението присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 04.01.2021 г. за учениците от 1 до 4 клас, както и да се даде възможност на РУО по места да разрешава присъствена форма и на по-големите ученици.

Считаме, че данните за развитието на пандемията в България към настоящия момент не отразяват действителната ситуация и не сочат затихване на риска. Броят на PCR тестовете е малък, антигенните тестове не се отчитат. На фона на недостига на легла в болниците, високата смъртност и връщането на учениците след празниците, които ще съберат много хора извън домакинствата заедно и ще се превърнат в катализатор на заболеваемостта, най-късно в средата на януари ще се бъде отчетен нов скок и трета вълна.

Учителите работят на първа линия без защитни облекла и без отговарящи на риска лични предпазни средства, които не ни бяха осигурени, въпреки категоричното ни желание и законово право на безопасни условия на труд. От началото на учебната година броят на жертвите, които дадохме, е съизмерим с този при лекарите от началото на пандемията.

Много проучвания доказаха, че децата са един от най-големите разпространители на вируса. Днес има случай и на починало 11-годишно дете. Социализацията е недопустима като аргумент по време на пандемия, която доведе до двойно увеличена смъртност през 2020 година в сравнение с последните 5 години. Евентуални пропуски в знанията могат да бъдат наваксани и запълнени за разлика от човешкия живот, който не може да бъде върнат.

Настояваме присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят хоспитализирани – трайно намален.

Настояваме да бъде създадена безопасна среда в училище чрез вентилационни системи, машинна дезинфекция и висок клас ЛПС на учители, съобразно риска.

Настояваме да бъдем информирани кой министър ще поеме лична отговорност при смъртта на учител и ще поеме отглеждането на децата му.

Настояваме да бъде поета издръжката на децата, останали сираци, след присъственото обучение.

Цялото писмо можете да прочетете тук: Отворено писмо.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".