Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » „Учители за безопасно образование“ срещу намерението на просветния министър за отваряне на училищата на 4 януари 2021 г.

„Учители за безопасно образование“ срещу намерението на просветния министър за отваряне на училищата на 4 януари 2021 г.

 

cross-296507_640

 

 

 

„Учители за безопасно образование“ изпратиха отворено писмо, с което се противопоставят на намерението на министъра на образованието Красимир Вълчев за присъствени учебните занятия от 4 януари 2021 година. Те настояват това да се случи едва, когато заболеваемостта и смъртността са силно ограничени.

Неформално обединение „Учители за безопасно образование“ категорично се противопоставя на намерението на Министъра на образованието г-н Красимир Вълчев, изразено на 10.12.2020 г., присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 04.01.2021 г.

 

Считаме, че данните за развитието на пандемията в България в настоящия момент са песимистични, не сочат успокояване и затихване на епидемията и не предполагат възстановяване на присъствената форма на образование. Последното би довело до още по-обширно разпространение на заболяването, а оттам и до продължаващо покачване на смъртността…

 

Безопасните условия на труд в класната стая са невъзможни, нямаме и предпазни облекла. Големият брой деца в тясна стая в продължение на 8 часа, липсата на вентилационни системи и висок клас лични предпазни средства излагат на огромен риск както нашия живот, така и живота на родителите и децата…

 

Чувстваме се силно притеснени и обезпокоени. Настояваме присъствените занятия да бъдат възобновени, когато заболеваемостта и смъртността са силно ограничени.

 

Отвореното писмо е изпратено до българския премиер, до комисията по образование в Народното събрание, до здравния министър и до образователния министър. Разпространено е и до медиите.

 

Цялото писмо можете да прочетете тук: Отворено писмо.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".