Рубрики
Начало » Коронавирус » Какво разреши икономическият министър на големите магазини?

Какво разреши икономическият министър на големите магазини?

 

barrier-2157215_640

 

 

Големите магазини ще могат отново да отворят врати, но трябва да спазят някои ограничения. Магазините в моловете могат да работят, ако имат самостоятелен вход. Хипермаркетите пък ще трябва да преградят простраството си и то да стане под 300 кв. метра, за да могат да посрещат отново клиенти или да изнесат продукцията си на открито.

 

Какво разреши икономическият министър на големите магазини?

Указание на министъра на икономиката беше поместено на сайта* на икономическото министерство. По време на брифинга министър Лъчезар Борисов информира за облекчаването на мерките при големите магазини.

 

Ето информация от указанието:

 

Като взех предвид мнението на национално представителните работодателски организации, браншовите организации и бизнеса и на основание т.II от Заповед № РД01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването, съгласно която министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им, издавам настоящите указания относно т. 14 и т. 15 от горепосочената заповед, като:

 

1. Самостоятелни обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове по т. 14, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки указанията по т. 2

 

2. Магазините по т. 15 с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки могат да продължат своята дейност:

 

а) като обособят и ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна за клиентите в размер до 300 кв. м. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и др. начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ.

 

б) извън търговските обекти на открити площи при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила и задължения за осъществяване на дейността.

 

Настоящите указания са съгласувани от министъра на здравеопазването.

 

Указание 250321

 

Указание

 

* Малко след като указанието беше поместено на сайта на министерството на икономиката, то беше свалено. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".