Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Украйна забрани „Спутник V“, ще разчита на индийска ваксина

Украйна забрани „Спутник V“, ще разчита на индийска ваксина

Ваксинална дипломация

ukraine-720233_640

 

Украйна официално забрани регистрацията на руската ваксина „Спутник V“. Страната ще разчита на индийски и китайски ваксини, на такива по инициативата COVAX, а също и на Полша, които са им обещали да им дадат AstraZeneca. На картата на The Economist Intelligence Unit Украйна и Молдова са единствените европейски държави, отбелязани в червено – тези страни най-късно ще успеят да ваксинират населението си.

imageedit_10_2935280479

 

Украинските власти отдавна наричат руската ваксина „хибридно оръжие на Русия срещу Украйна“.

 

„Регистрирането на ваксини, произведени в държава, призната от украинския парламент като държава-агресор, е забранено“, пише в правителствено постановление.

 

Украинският президент Владимир Зеленски заяви миналата седмица, че са осигурени за страната 20 милиона индийски ваксини и такива по COVAX на Световната здравна организация – инициативата, която цели да помогне на най-бедните страни по света.

 

През декември 2020 г. Украйна се съгласи да закупи 1,9 милион дози от китайската ваксина на Sinovac Biotech. Цената на доза беше 18 долара.

 

Страната разчита да получи от Полша 1,2 милиона дози от ваксината AstraZeneca.

 

Украйна се забавя с ваксинацията. Правителството се надява тя да започне в средата на февруари 2021 г.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".