Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Разработената в Лайден ваксина се очаква да бъде одобрена от ЕМА в средата на март

Разработената в Лайден ваксина се очаква да бъде одобрена от ЕМА в средата на март

България очаква 2 милиона дози от тази ваксина

 

leiden-4895517_640

 

Разработената в Лайден (Нидерландия) ваксина се очаква да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в средата на март, съобщават холандските медии. Ваксината е на Janssen Vaccines, част от фармацевтичния гигант Johnson & Johnson. Ваксинацията е с една доза.

 

Европейската агенция по лекарствата информира, че e получила заявление за одобрение на препарата. Регулаторът ще направи оценка и може да обяви своето решение в средата на март.

 

Това е четвъртата заявка за регистрация на ваксина срещу коронавирусната инфекция в ЕС. Досега ЕМА регистрира препаратите на BioNTech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

 

Ако бъде одобрена, това може да бъде първата ваксина с една доза, разрешена за употреба в Европейския съюз. Тя е 66% ефективна срещу коронавирус и 85% срещу тежко протичане на заболяването.

 

Нидерландия има право да придобие 11,3 милиона дози от ваксината през 2021 г., съобщават холандските медии.

 

Доставките за България са 2 милиона дози, сочи справка в сайта на българското здравно министерство.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".