Рубрики
Начало » Коронавирус » Ваксините в денонощния пункт на „Св. Анна“ свършиха, утре ще има в „Пирогов“

Ваксините в денонощния пункт на „Св. Анна“ свършиха, утре ще има в „Пирогов“

Доц. Кунчев: „Ако хората са възприели, че който иска да се ваксинира, ще може – не е така.“

puzzle-654963_640

 

„Зелените коридори“ днес не са това, което бяха миналата седмица. 

 

„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по бТВ. „Зелените коридори“ могат да работят пълноценно само, когато има достатъчно ваксини.

 

Ако хората са възприели, че който иска да се ваксинира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките, няма как да стане.“

 

„Зелените коридори“ се възстановяват от днес, съобщиха около обяд от здравното министерство. В прессъобщението обаче се забелязваше, че са включени някои условности:

 

„когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи“ 

„се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V.“ 

Ваксините в денонощния пункт на болница „Св. Анна“ в София свършиха. Лечебното заведение обяви днес следобед, че започва ваксинация и че работи денонощно. Предоставените им 130 дози вече са изчерпани.

 

В публичната Фейсбук група УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД (официална група) пише:

 

Десетки софиянци се ваксинираха днес срещу Ковид19, в Пункта за ваксинация на УМБАЛ „Св.Анна“- София АД. Изчерпано е цялото количество от ваксини, заредено днес.
Пунктът ще заработи отново след ново зареждане.

 

Утре ваксини обаче ще има в „Пирогов“, но ще се ваксинира при определен ред:

 

Ваксинацията в Пирогов продължава и през следващата седмица.

От 09:00 до 17:30 ще се извършва имунизация и реимунизация на лицата, попадащи в четирите фази на Националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 години и хронично болните.

Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

В Пирогов зеленият коридор за имунизации с векторната ваксина се възстановява от 13 часа на 1 март във всички 6 ваксинационни пунктове – 3 в Медицинския център, 1 пред болницата и 2 вътре в нея.

 

Дама, която е чакала днес пред „Пирогов“, съобщи в Данибон:

 

15 часа: „Чакам от 1 час пред Пирогов и още не са започнали да ваксинират….“

 

16 часа: „Преди малко ни казаха, че чак в 9 часа в понеделник ще ваксинират. Имаше нагоре от 200 човека…“

 

В „Александровска“ също ще има възможност за ваксинация, съобщава Офнюз:

 

На Фейсбук страницата на ВМА не е поместена информация днес по темата.

 

Ваксини назаем

 

Премиерът Бойко Борисов сподели, че в момента България преговаря с Германия и Франция, за да получим ваксини назаем. Идеята е те да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваканционния план като свършат ваксините.

 

„Работим в момента с Франция и Германия, където в момента имат забавяне във ваксинирането и за разлика от България, няма опашки, да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваксинационния план като свършват ваксините, защото виждате – те свършват за 1-2 дни, идват, веднага пак почваме. 18,5 млн. ваксини сме платили, после ще им ги върнем.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".