Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Петър Велков: „Изследването, че децата до 11 години не са рисков фактор за разпространение на Covid-19, е направено, когато в училищата няма ученици“

Петър Велков: „Изследването, че децата до 11 години не са рисков фактор за разпространение на Covid-19, е направено, когато в училищата няма ученици“

 

student-2052868_640 (1)

 

Изследването, че децата до 11 години не са рисков фактор за разпространение на Covid-19, е направено,  е само в 1 държава (Англия), във вече далечен период, в момент на строги мерки в обществото и най-важното нещо –  БЕЗ ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ“, заяви Петър Велков, учител и образователен експерт. В интервю министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни: „Стъпили сме на научни доказателства, че няма разлика в заболеваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст и без дете“. Това веднага предизвика реакция, че здравният министър се позовава на старо изследване.

 

Петър Велков дава подробности за изследването:

 

ВАЖЕН АНАЛИЗ на твърдението, че „Децата до 11 години не са рисков фактор за разпространение на Covid-19“

Ще Ви дам няколко важни факти за цитирането изследване:

1. Изследването е наистина мащабно, което е много важно. Но май спираме до тук с по-важните позитиви.

2. Направено е само в 1 държава (Англия), във вече далечен период, в момент на строги мерки в обществото и най-важното нещо – БЕЗ ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ.

3. Изследването е проведено между февруари и август – детските градини са затворени до юни, а началните училища до септември (т.е. за почти целия период на изследването нямаме деца в училищата, а за близо 3 месеца и в детските градини).

4. Изследването е проведено в период на строги мерки в обществото. От март месец започва налагането на локдаун и строги мерки, та чак до началото на май, когато започва поетапно разхлабване до началото на юли.

5. Изследването е в Preprint и не е преминало peer-reviewed. (т.е. все още не е валидирано, така да го кажем).

 

„Не обичам да ме манипулират, не обичам да се тълкуват научни данни по неправилен начин, за да се политическо-популистко угодни… Затова реших дам яснота относно нашумялото твърдение и какво седи зад него, което ни се подмята вече втори ден в медиите от политици, но по-лошото е, че и от хора на науката, някои от които уважавани“, пише младият учител, който е емблематично име в дискусиите за коронавируса и образованието.

 

Като цяло всяко едно проучване трябва да се гледа кога е проведено, в какъв период от време – каква е била заболеваемостта тогава, къде е направено, как е направено и много други фактори, за да се прецени дали резултатите от него са релевантни, не са ли извадени от контекст и какви са ограниченията при него. А това, както видяхте в точките по-горе, е доста далеч от надеждността и коректна интерпретация (за нея малко по-долу).

 

През последните месеци (от излизането на цитирането проучване) излязоха десетки изследвания в реномирани списания, които твърдят точно противоположните тези и доказват изключително влияние на УЧИЛИЩАТА (не децата) в разпространението на вируса, доказвайки затварянето им като една от най-ефективните мерки за борба с пандемията, допълва Петър Велков.

 

Също така имаме редица изследвания, включително анализиращи генетично свръхразпространения като скорошно в Германия, където вирусният геном е съвпаднал при всички проби, доказващи безапелационно, че 1 човека е заразил 40 души в училище. Такива доказателства имаме в редица държави.

 

„Ще споделя следния парадокс  – ранното, прибързано, непрофесионално, непремерено връщане на децата в училище, ще доведе точно до обратното, до което искат най-големите привърженици на моменталното връщане в училище“, пише в заключение Петър Велков.

 

Цялият анализ прочетете тук.

 

 

ВАЖЕН АНАЛИЗ на твърдението, че „Децата до 11 години не са рисков фактор за разпространение на Covid-19“

❗ Ще Ви дам…

Posted by Петър Велков on Monday, January 4, 2021

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".