Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Витанов: 1500 заразени на ден е оптимистичният сценарий за края на август, 3000 – песимистичният

Проф. Витанов: 1500 заразени на ден е оптимистичният сценарий за края на август, 3000 – песимистичният

 

221635280_4464749963588594_7669663769465638947_n

 

1500 заразени на ден е оптимистичният сценарий за края на август, а 3000 заразени – песимистичният, изчисли математикът проф. Николай Витанов по бТВ. Ако се реализира оптимистичният, то тогава август ще бъде спокоен и българите ще могат без притеснения да отидат на море у нас. Спокойствие можем да имаме, когато заразените на ден са до 500 случаи.

 

Успешно ще сме се справили, ако:

На 3 август да сме под 200 заразени на ден.

На 13 август да сме под 400 заразени на ден.

На 23 август да сме под 800 заразени на ден.

В края на август да сме под 1500 заразени на ден.

 

До средата на август или когато имаме до 500 заразени на ден ще сме в „зоната на хаоса“ и не се очаква нещо сериозно.

 

„Който ще ходи на море, да ходи на море“, увери математикът.

 

Четвъртата вълна навлиза бързо в Европа, каза още проф. Витанов. Той показа карта на риска, в която държавите са оцветени в 4 цвята – виолетов (син), червен, оранжев и зелен. Зеленият е поносим риск, оранжевият – повишен риск, червеният – риск от резки скокове, виолетовият (син) – риск от дълготрайно нарастване.

 

Великобритания, Франция и Кипър са във виолетовата (синята) зона с риск от дълготрайно нарастване.

Испания, Португалия, Нидерландия са в червената зона с риск от резки скокове

Гърция, Италия, Турция, Ирландия са в оранжевата зона с повишен риск

България, Германия и Източна Европа са в зелената зона с поносим риск

 

„Ако заразените в Германия започнат да достигат като брой тези във Великобритания и Франция, то тогава неприятности се очакват и в България“, сподели проф. Витанов.

 

В момента Бургас (заради кораба) вече е в жълтата зона, заедно със София и София област, каза математикът. С течение на времето жълтите зони ще се увеличават, зелените ще намаляват. В средата на август ще се появяват оранжеви зони.

 

Днес репродуктивното число е 0,992. Т.е. 10 души заразяват 10 души.

Проблем ще има, когато това число стане 1,3, т.е. когато 10 човека започнат да заразяват 13 души. Тогава ще е тръгнала дифузното разпространение на заразата.

 

И още от проф. Витанов по темата:

 

Обстановката у нас е спокойна все още. Не така е в Западна Европа. виждате го от картата на риска. Виждате, защо президентът Макрон взима мерки. Покрай нас е и добре и лошо. Гърция е ясна. Не е добре, че и Турция почва полека да поддава. Другите сме още в зелената зона. За нас това ще продължи още някое време. Следете обаче тази карта. И имайте наум – падне ли Германия, неприятностите бързо ще дойдат при нас.

 

Сега за нас. Спокойно, вълната още е зад хоризонта, но надигането се усеща вече, нали…

 

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда все още са ниски, на места са много ниски. За страната индикаторът е 20 пъти под критичната стойност. С други думи, спокойствието още е тук и ще е така до края на седмицата. Който е на почивка, да си почива спокойно, но ако е възможно, не се ръчкайте в претъпкани заведения. Който пътува – картата на риска му е в помощ.

 

Сега, да припомня някои неща. Зоната на хаоса е мужду 100 и 500 случая на ден. Влязохме в нея. Тя се характеризара със подскоци нагоре – надолу в броя на новите случаи както за страната, така и по области. Има обаче тренд – нагоре към нарастване на броя на случаите. Много е важно да се задържим максимално дълго време тук. Защото в тази зона контрол на клъстерите все още е възможен.
Благоприятният сценарий отива на дестабилизиране.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".