Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Витанов: „Обстановката е спокойна. Делта вариантът се мъчи да пробие. И тая седмица няма да се получи“

Проф. Витанов: „Обстановката е спокойна. Делта вариантът се мъчи да пробие. И тая седмица няма да се получи“

210312977_4419014251495499_1167551198923076759_n

„Обстановката е спокойна. Делта вариантът мъчи да пробие, но не може. И тая седмица нама да се получи“, прогнозира математикът проф. Николай Витанов, който изготвя анализи и прогнози за ситуацията у нас по време на пандемията.

Почти цяла България е зелената ковид област. Изключение правят 3 области – София-град, София-област и Видин. И тази седмица ще останат жълти.

Ето днешната информация от проф. Витанов:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 05 юли 2021 г.

Обстановката е спокойна, както се и очакваше – караме си спокойно лято. Действията на делта варианта на вируса при мен се виждат като осцилации на индексите за смяна на тренда. Мъчи да пробие, но не може. И тая седмица няма да му се получи.

Като гледате днешната карта на 14-дневната заболяемост - почти всичко си е зелено. Не сме стигнали точката на шарана обаче – има 3 области в жълто, които няма да си сменят цвета през тая седмица.

Базовото репродуктивно число е 0.935 – такива са и очакванията. Обхватът на заразата се свива, активните случаи се очаква да паднат под 8500, посока – надолу към 8000.

Здравната система се разтоварва. Нека и те хората, си починат малко.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойност, тоест смяна на тренда не се очаква в никоя област. Рекордьор днес е Перник. Стойността на индикатора там е 200 пъти под критичната стойност. Човек трябва да почне да се притеснява, когато стойността падне на 2 пъти под критичната стойност. Значи в Перник са 100 пъти по-добре. Браво и дръжте така.

По морето обстановката също е спокойна – индикаторите там са 30-на пъти под критичната стойност. И там делта вариантътна вируса, както се казва, има още много хляб да яде, докато се намести.

В София обстановката също е спокойна. И в Габрово са добре, да поздравим и тях. Те и другите са добре, да поздравим всички, но няма време да пиша поотделно за всяка област.

Ако искате да се информирате какви са прогнозите за ковид обстановката у нас и дали пробива делта вариантът, следете ежедневните анализи на проф. Витанов във Фейсбук профила му.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".