Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Витанов: „Карайте си спокойно почивката. Има още доста да чопли делта вариантът, преди да се закрепи у нас“

Проф. Витанов: „Карайте си спокойно почивката. Има още доста да чопли делта вариантът, преди да се закрепи у нас“

„Внимавайте във Великобритания, Португалия, Испания, Кипър, Гърция!“

 

seashells-1337565_640

 

„Наблюдавам как делта вариантът чопли подмолно из страната и ей ви на – установиха го и тестовете. Виждате, че обхватът му се увеличава. Бавно и според очакванията. Карайте си спокойно почивката. Има още доста да чопли, преди да се закрепи“, успокоява проф. Николай Витанов, станал известен като „математика на НОЩ“. Делта вариантът още не е успял да „пусне корени у нас“. Математикът предупреждава да се внимава при пътуване във Великобритания, Португалия, Испания, Кипър, Гърция.

 

 

Проф. Николай Витанов:

 

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 08 юли 2021 г.

 

Обстановката в страната е спокойна. От доста време ви пиша, че наблюдавам как делта вариантът чопли подмолно из страната и ей ви на – установиха го и тестовете. Виждате, че обхватът му се увеличава. Бавно и според очакванията. Карайте си спокойно почивката. Има още доста да чопли, преди да се закрепи.

 

Ако ще пътувате зад граница, ви показвам една карта, за да знаете, къде да сте особено внимателни и къде – внимателни. Както виждате, страните, които не са в зелено са такива, че в много от тях има доста голямо движение от и към България. Та, внимавайте там. Като я гледате картата, ви е ясно, че вносът на делта варианта у нас ще продължи.

 

212695373_4427759780620946_2536119274279655192_n

 

Да видим сега, успял ли е да пусне корени у нас. Отговорът е – още не. Базовото репродуктивно чесло днес е 0.883 – обхватът на заразата продължава да се свива. Броят на активните случаи се очаква да продължи да върви надолу към 8000 и да падне под тая бройка.

Индикаторите за смяна тренда имат ниски стойности навсякъде из страната. Където делта вариантът се мъчи да се закрепи, наблюдавам съответните осцилации. Никъде обаче не е успял. По морето ситуацията е спокойна. В Бургас индикаторът е над 20 пъти под критичната стойност, във Варна е даже над 30 пъти под критичната стойност. Тъй, че който е там, приятна почивка.

До края на седмицата изненади не се очакват.

Желая здраве и успехи и вируса да ви заобикаля.

 

Проф. Витанов продължава да информира ежедневно за ковид обстановката у нас в личния си профил във Фейсбук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".