Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Възрастна жена в Нидерландия е била ваксинирана по погрешка първо с Пфайзер, а после с АстраЗенека

Възрастна жена в Нидерландия е била ваксинирана по погрешка първо с Пфайзер, а после с АстраЗенека

 

man-3723548_640

 

Възрастна жена в Нидерландия е била ваксинирана по погрешка първо с Пфайзер, а после с АстраЗенека, съобщават холандските медии.

 

Ваксинацията с Пфайзер е станала през февруари, а на 1 март жената е ваксинирана с АстраЗенека.

 

Говорител на здравните служби в Нидерландия заяви, че такава грешка е неприемлива. Определена е като човешка грешка. Той обясни, че има процедура, която трябва да се спази от всеки поставящ ваксините, за да се увери, че лицето получава една и съща ваксина два пъти.

 

В момента в Нидерландия се ваксинират възрастни хора. Говорителят на здравните служби подчерта, че не може да се носи отговорността от тях и няма как да следят каква ваксина им се поставя. Това е отговорност на ваксиниращите.

 

Посочва се, че към момента няма налични данни каква е ефективността на ваксинацията, когато е проведена с ваксини от двама различни производителя.

 

Оказва се, че в страната е предвидено какво се прави в такива случаи, когато има объркване на първата и втората игла. Здравните власти са записали, че процедурата е следната:

 

Не се поставя трета доза, ако има грешка и втората игла не е от същия производител като при първата игла.

 

Така че възрастната жена няма да получи трета ваксинация нито с Пфайзер, нито с АстраЗенека.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".