Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Зам.-министър на образованието: „Все още сме в процес на разговори за връщане на големите ученици в училище“

Зам.-министър на образованието: „Все още сме в процес на разговори за връщане на големите ученици в училище“

 

23 SU 66

 

„Все още сме в процес на разговори за връщане на големите ученици в училище“, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова по бТВ. Тя се надява на 4 февруари да започне постепенното завърщане на част от тях. Посочи 7, 8 и 12 клас като класовете с най-много задачи през тази година и се надява първо те да се върнат в класните стаи. Всичко зависи обаче от епидемичната обстановка.

 

„Все още сме в процес на разговори.

Надяваме се да се запазят тези резултати. Макар и много крехка, виждаме тенденция за отслабване на натиска към здравеопазването, но се надявам от 4 февруари да се започне с едно постепенно завръщане на учениците.

Това означава, че ще има редуване.

Първоначално класовете, които са с повече задачи за тази учебна година, каквито са 12 клас - които приключват обучението си, 7 клас – които имат национално оценяване, и 8 клас, които са в ново училище и са имали само 2 месеца за адаптация.

Съзнавайки, че е много трудно да намериш приоритетност в даден клас.

Всеки клас по задачите, които има, е важен сам за себе си.

Това не означава, че, когато говорим за 7, 8 и 12 клас, по някакъв начин се пренебрегват другите класове, защото и 5 клас е важен, и 6 клас е важен. Всички класове са важни.

 

„Ще се върнат ли до края на годината всички ученици в клас?“, беше един от интересните въпроси, които получи Таня Михайлова.

 

Толкова много ми се иска да кажа „Да“, естествено аз ще го сложа под условие: ако всичко е както трябва.

Вие виждате новия щам, ако се ваксинират и колегите, ако тези резултати се запазят.

Все пак училищата са среда, в която има многочислено взаимодействие, факт е, но все пак там рискът може да се контролира.

 

„Подготвено ли е министерството на образованието да завърши онлайн учебната година?“ беше другият интересен въпрос към заместник министъра.

 

Миналата година не очаквахме да завършим онлайн, но завършихме.

Виждате, че образователната система е организирана, която може да намира решения. Това се дължи на изключителния труд на учители, директори, на организацията.

 

По въпроса с препоръката на омбудсмана Диана Ковачева да отпаднат „матурите в 4 и 10 клас“, Таня Михайлова обясни, че това не са матури. Матурите са в 12 клас.

 

Тези изпити не бива да се разглеждат като матури. Матурата е един единствен изпит и това е зрелостният изпит след 12 клас. Той е този, който ти дава възможността сам да се реализираш.

 

Дали ще отпаднат външните оценявания в 4 и 10 клас?

 

Тази тема не е функционално зависима от ситуацията, в която се намираме. Като погледнем назад, когато има изпит, винаги има родители, които са притеснени, а и ученици.

Това са едни рутинни изпити, върху които твърде много се концентрираме в момента. 

Все едно да отпаднат класните работи или писменните изпитвания.

Това е изпит, който дава информация дори за самия ученик, дори за самия родител докъде всъщност е постигнал задачите ученикът.

На този етап – разбира се следим обстановката, ако се наложи, такова решение ще се вземе, но все пак трябва да се знае, че, за да отпаднат тези изпити, трябва законово решение.

 

По въпроса за ваксините Михайлова смята, че трябва да се доверим на науката. Тя ще се ваксинира. Ваксинацията на учителите ще започне, когато приключи първата фаза.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".