Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на здравеопазването: Заведенията ще отворят от 1 март

Министърът на здравеопазването: Заведенията ще отворят от 1 март

 

glasses-919071_640

 

Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март, съобщават в прессъобщение здравното министерство. За това се договориха представителите на браншовете, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в здравното ведомство. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април.

 

„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата с бранша.

 

Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си.

На една маса ще се допускат не повече от 6 човека.

В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души.

Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа.

 

Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки.

 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.

 

От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.

 

По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".