Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър избухна: България иска да изпрати самолет за ваксините, АстраЗенека ни съветва да осъществяваме връзка с шофьорите на камиони

Здравният министър избухна: България иска да изпрати самолет за ваксините, АстраЗенека ни съветва да осъществяваме връзка с шофьорите на камиони

Министър Костадин Ангелов се скара: „Уважаеми представители на АстраЗенека!“

 

driving-691751_640

 

България иска да изпрати самолет за ваксините на АстраЗенека. От фармацевтичната компания ни съветват да осъществяваме връзка с шофьорите на камиони, които тръгват в петък, избухна здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинт. Той разказа как за пореден път тази фирма доставчик не си изпълнява ангажиментите към страната ни. До края на февруари е трябвало да получим 142 437 ваксини. Оказва се, че няма да дойдат изобщо. За 1 март са били планирани евентуално 52 000 дози. След острото писмо на здравното министерство вчера най-после от АстраЗенека са реагирали, но с ПР съобщение до медиите, че тези 52 000 дози ще дойдат 2 дни по-рано. Министър Ангелов чел отговора им от медиите, защото така и не са им отговорили по официален начин. След нощния съвет от АстраЗенека да си общуват с шофьорите на камиони, от здравното министерство очакват доставките по някое време в събота и са направили два варианта за реакция – ако пристигнат следобед и ако дойдат вечерта, разказа в много емоционална реч здравният министър.

 

Ето цялото остро изказване на здравния министър срещу АстраЗенека:

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина.

Искам само да ви съобщя няколко факти, свързани с доставките от въпросната фирма.

117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за месец февруари. 

На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месец февруари България предстои да получи 2 доставки съответно от 87 000 и 54 000 дози.

Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

Описаните по-горе факти доказват, че АстраЗенека няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 до края на февруари. 

Нещо повече.

Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. 

В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик. Както на ниво Министерство на здравеопазването, на ниво министър, заместник-министри, главни секретари, началници на кабинет, директори на дирекции, директор на агенцията по лекарствата, във всички работни групи.

В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, директори, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне.

Това наричам аз липса на оперативност.

Намираме се в криза, световна.

В тази криза трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни.

Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. 

В рамките на 2 дни очаквахме ясни и точни отговори.

Такива не получихме.

Получихме само едно писмо, което беше разпространено от медиите – разбира се, оттам го получих и прочетох, където се казва, че производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност. Също така пише, че се полагат неуморни усилия да се справим с предизвикателствата. Че е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес и че очакваме, че ще сме в състояние да доставим ваксини на България.

Уважаеми представители на АстраЗенека, нека да съм пределно ясен.

Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, 

имаме нужда от ваксини!

Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, 

на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло. 

Хората са или здрави, или са болни.

Или са живи, или са умрели.

Нямаме нужда от подобен тип учтивост. 

Нека да се спазват уговорките!

На тази база ние планираме ваксинация, планираме зелени коридори, планираме доставки до общопрактикуващите лекари.

И накрая получаваме учтиво отказване и съобщение, че камионът ще тръгне 2 дни по-рано. 

А камионите, които не тръгнаха изобщо и не дойдоха?

За тях дори не получихме буквичка.

По данни на фирмата камионът тръгва в петък.

Очакваме го да дойде в събота по някое време. 

Наш екип осъществява връзка с шофьорите на камионите. 

Това бяхме посъветвани снощи по нощите. 

Ако ваксините дойдат и това количество, което очакваме да дойде 52 000 дози, дойдат в събота, те ще бъдат разпределени веднага.

Включително и вечерта да дойдат.

Създали сме два типа организация - една – следобедно идване, другата – вечерно идване. Да стигнат максимално бързо до ваксинационните центрове.

Поели сме ангажимент към общопрактикуващите лекари те да получат 50% от тази доставка.

Проблеми с доставките от АстраЗенека има в целия Европейски съюз. Както информирах, холандските здравни служби поместиха още в понеделник официално съобщение, че доставките през тази и следващата седмица хем ще се забавят, хем ще бъдат драстично по-малко дози. Учудих се, че у нас дори във вторник здравният министър продължаваше да се говори: „Проблем с доставките на ваксини не се очаква“, но реших, че сме много специални и че за нас ще има. Продължих да следя внимателно съобщенията и в двете държави, за да преценя кой е по-информиран. За първи път виждах такова разминаване в информацията по един и същ въпрос – в Нидерландия и у нас.

 

От изказването на здравния министър става ясно, че компанията изобщо не ни е информирала за тези проблеми, а както става ясно едва след репортажа на Нова телевизия са изпратили учтиво ПР съобщение на медиите, а не са общували с официалните лице. По думите на министър Ангелов са ги посъветвали да поддъжат връзка с шофьорите на камионите, които ще доставя ваксините. Явно идеята за доставка със самолет изобщо не е взета предвид.

 

На сайта на АстраЗенека в България има поместена позиция:

 

Производството на ваксини, в частност ваксината на АстраЗенека срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че АстраЗенека полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес.

Все пак в резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното.

До средата на м. март сe очакват още две доставки.

 

Българският здравен министър не е единственият, който избухва срещу АстраЗенека. Във вторник здравният министър на Нидерландия Хуго де Йонг заяви, че всички промени с доставките, които прави тази компания, са подлудяващи:

АстраЗенека е много сложна компания, с която е трудно да се договориш.

Графикът на доставките постоянно се променя.

Това е подлудяващо!

Доставките в крайна сметка определят скоростта, с която ваксинираме.“

Ройтерс съобщи, че се очакват сериозни проблеми в ЕС с доставките на ваксината на АстраЗенека и през второто тримесечие на тази година. Пред холандските медии от компанията заявиха, че искат да си изпълнят договорените доставки.

 

Европейският съюз явно е договорил най-ниската цена (или една от най-ниските), на която да получи ваксините от АстраЗенека. Според пост в Туитър на белгийския държавен секретар Ева де Блийкър от декември договорената цена е 1,78 евро/доза. Това е най-евтината ваксина от договорените в ЕС, най-скъпи са Пфайзер – за 12 евро/доза и Модерна – за близо 15 евро/доза. Много други държави плащат повече за ваксините на АстраЗенека. Особено по-бедните държави. Например за Уганда е 7 долара/доза.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".