Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: „АстраЗенека не изпълни дори и намалените доставки“

Здравният министър: „АстраЗенека не изпълни дори и намалените доставки“

 

contract-5745043_640

 

„АстраЗенека не изпълни дори и намалените доставки“, сподели здравният министър Костадин Ангелов по бТВ. Той подчерта, че страната ни не е страна по договора. Договорът е подписан от Европейската комисия и АстраЗенека. България може само да алармира Европейската комисия.

 

Здравният министър Костадин Ангелов:

 

Ние знаехме, че АстраЗенека ще намали дозите и ще достави 40% от количествата си, но дори и намалените дози АстраЗенека не изпълни.

 

И ако ние не бяхме реагирали, тази доставка, която получихме преди един ден, щяхме да я получим в началото на месец март.

 

Аз съм реагирал още в началото – в края на миналата година. Първите доставки на АстраЗенека трябваше да станат в края на декември миналата година.

 

България не е договорен партньор с АстраЗенека.

 

Европейската комисия е договорен партньор. Ние алармираме европейските институции, които са разписали договора между Европейската комисия и АстраЗенека.

 

Ако доставките бяха реализирани както бяха планирани от въпросната фирма, нещата щяха да вървят по план.

 

Тогава, когато някой в хода на мача, сменя правилата, естествено се случват непредвидими неща, каквито се случиха и в България.

Това изказване за взаимоотношенията с АстраЗенека е второто по-остро в публичното пространство от страна на Ангелов и третото от страна на официалните български здравни власти в рамките на по-малко от седмица. Първо беше остро писмо до АстраЗенека в сряда, след това на седмичния брифинг в четвъртък министър Ангелов избухна срещу фармацевтичната компания.

 

Подобни негативни реакции има и в други държави. Холандският министър на здравеопазването определени АстраЗенека като много сложна компания и че цялата ситуация със забавените доставки е подлудяваща.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".