Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: Малък интерес към АстраЗенека, избор на други ваксини – през май

Здравният министър: Малък интерес към АстраЗенека, избор на други ваксини – през май

Ангелов: Ваксините на АстраЗенека ще бъдат изтеглени, ако няма нинакъв интерес към тях

labyrinth-2037286_640

 

„Реален избор на ваксини очакваме да има през май“, увери здравният министър Костадин Ангелов.

 

„Истината, колкото и да е неприятна, интересът към ваксината на Астра Зенека спадна до символични проценти в страната. Единици са хората, които искат да си я поставят“, призна той.

 

Ангелов сподели, че има писмо от португалството председателство с препоръка да не се използва ваксината на АстраЗенека за хора под 60 години. Български експерти трябва спешно дадат съвет какво да се прави с тази ваксина у нас.

 

Здравният министър дори заговори днес, че ваксините на АстраЗенека ще бъдат изтеглени, ако няма нинакъв интерес към тях.

 

Предстои да се решат и два важни въпроса по отношение на тези, които вече са ваксинирани с АстраЗенека, ако се спре ваксинацията с нея при определена възрастова група. Първият е – втората доза каква да бъде – иРНК или Янсен. И как да се подходи към тези, които искат и втората им доза да е с АстраЗенека.

 

Костадин Ангелов, здравен министър:

 

Реален избор на ваксини очакваме да има през месец май, когато стартират големите доставки на ваксината на Пфайзер.

Истината, колкото и да е неприятна, интересът към ваксината на Астра Зенека спадна до символични проценти в страната. Единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка ваксината е изпитана. Тя е сигурна, тя е ефикасна, но причините заради отлива към нея – всички вие сте свидетели какви са и на какво се дължат.

Има едно писмо от португалското председателство, министърът на здравеопазването на Португалия, с което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на цяло на хора под 60-годишна възраст.

За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертни съвети, които са в страната, които да си дадат спешно становището в рамките на тази седмица – какво да направим в България. И тук идваме до няколко много важни въпроса, на които трябва да дадем отговор.

Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат първа игла, поставена, и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на АстраЗенека като втора игла, ако ние я спрем на територията на страната. И от двата вида има. Със сигурност на тези, на които е посатвена първа игла на ваксината, ще дадем ясен отговор какво да направят с втората игла – дали тя да ваксина на основата на иРНК или да бъде от новата векторна ваксина – на Янсен. Категоричен отговор в момента няма. Разполагаме с още малко време.

По отношение на тези, които задължително желаят, да си поставят ваксината на АстраЗенека – това също ще го обсъдим и дали това тяхно желание да бъде удовлетворявано, ако ваксината бъде спряна в съответната възрастова група.

Ваксините на АстраЗенека ще бъдат изтеглени, ако няма нинакъв интерес към тях. Ще бъдат съхранявани в хланилниците на Бул Био или на РЗИ. И вече съгласно договорите, които имаме, подписани от ЕК с фирмите производители, ще преценим какво да правим с тях.

До момента не сме унищожили нито една ваксина.

 

Регистрираните през електронната система сега могат да получат само ваксинация с АстраЗенека, обясни Ангелов.

 

Ваксините Пфайзер, с които в момента разполага България, са насочени към задоволяване на 1-ва, 2-ра и 3-та фаза и много малко от 4-та в различни области.

 

Ваксини от Пфайзер няма в София за поставяне на хора, регистрирани през е-система. Може да има едва през май. Ангелов нарече ситуацията в момента „ненормална“.

 

Моите извинения към всички, които са изпитали този дискомфорт и яд по-скоро към тази система. Нека да кажем, че системата беше направена да работи в нормална среда. Средата, в която сега работи системата, е ненормална, според мен. Изтегляне на ваксини, липса на спазване на график. Тази система ще продължи да работи до края на годината. Докато изчерпим необходимостта от поставянето на ваксини, т.е. заболяването бъде изкоренено.

От май месец нататък ще има приоритет.

 

 

Здравният министър заяви, че се получава „развален телефон“, защото хора, регистрирани в е-системата и искащи иРНК ваксина, отиват до конкретния център, но там вече са затворили, защото са видяли, че са се записали само желаещи за иРНК ваксини, а те нямат. Само тези, които искат АстраЗенека, могат да бъдат ваксинирани сега, обясниха и здравният министър, и заместничката му. В края на април електронната система ще ни уведомява къде какви ваксини има – обещаха те.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".