Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: „ЕМА каза “да” на ваксината на АстраЗенека. Продължаваме с ваксинирането по план“

Здравният министър: „ЕМА каза “да” на ваксината на АстраЗенека. Продължаваме с ваксинирането по план“

От утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на АстраЗенека

yes-1510054_640

 

„Европейската агенция по лекарствата каза “да” на ваксината на АстраЗенека. Продължаваме с ваксинирането по план“, написа във Фейсбук здравния министър Костадин Ангелов.

 

В края на този изключително тежък ден има и една добра новина:

Европейската агенция по лекарствата каза “да” на ваксината на Оксфорд/Астра Зенека.

Това дава основание на нашата Изпълнителна агенция по лекарствата да отмени заповедта за блокиране на ваксинацията с Оксфорд/Астра Зенека.

Продължаваме с ваксинирането по план.

 

 

От утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на АстраЗенека.

 

Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг за становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно безопасността на оксфордската ваксина, пишат в прессъобщение от здравното министерство.

 

Богдан Кирилов:

 

„Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на оксфордската ваксина.

Направен е изключително задълбочен анализ на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след издаването на разрешението за употреба.

Ваксината досега е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общност и Великобритания.

Резултатите доказват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана.

Българската агенцията по лекарствата направи анализ на една от партидите, който потвърждава, че няма проблеми в качеството на ваксината.

Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с починалата в пловдивско лечебно заведение жена – не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка.“

 

Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА д-р Мария Попова посочи, че Комитетът е излязъл с четири заключения: ваксината на АстраЗенека е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на ваксината, са изцяло отхвърлени. Проучването и наблюдението над ваксината ще продължи, за да се изключат и най-малките съмнения.

 

Днес директорът на ИАЛ издаде заповед, на чието основание от утре ще бъде възобновена имунизацията с оксфордската ваксина.

 

“Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез СМС или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19”, коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

EMA: При ваксината на АстраЗенека ползите все още надвишават рисковете

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".