Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Здравният министър отчете комуникационна грешка около идеята за тестването на учениците

Здравният министър отчете комуникационна грешка около идеята за тестването на учениците

Остава висящ основният въпрос: „Колко често планират да се прави това тестване, за да има смисъл?“

phone-3594206_640

 

„Комуникационна грешка“ – така определи здравният министър Костадин Ангелов всичко, което се случи тези дни около инициативата за тестване на учениците. Целта не била да се затворят училищата, както си мислели много родители, а максимално присъствено обучение. Следя всяка дума, която казват здравният и образователният министър по въпроса за ковид и образование. Двамата имат общо 5 изречения по въпроса за тестването на учениците в предишните дни и не знам защо има обвинения в публичното медийно пространство към родителите, че не са разбрали и бойкотират идеята. Отделно доц. Ангел Кунчев допълни, че наистина са искали да се тества само от 1 до 12 клас и той се изненада, че са пратени анкети в детски градини, а дори и в ясли. Така и не стана обаче ясно колко често планират да се прави това тестване, за да има смисъл от него.

 

Министър Ангелов разказа как са се срещнали вчера с няколко родителски организации и те са им казали, че родителите мислели, че с това тестване целят да затворят училищата. Не било така. Точно обратното било. Здравният министър заяви каква им е целта:

 

Антигенните тестове – решението, което ще ни помогне тези деца да бъдат присъствено. Нашата цел е да останат дълго в училище.“

 

Доц. Кунчев отдели време, за да отговори на въпроси, които би трябвало да са ясни на всеки средно образован човек, но явно има много подобни запитвания и са научили за тях от срещата си с присъстващите на вчерашната среща родителски организации. Той обясни, че тестването е доброволен акт и ако някой не иска, да пише „Не“. Разказа, че няма как технически да подаде имената на здравните работници, които ще извършат тестването, но това ще са или медицинските сестри и лекари в училището, или външни специалисти, на които това им е работата. Скринингът е само за училищата, а не за детски градини и ясли. При учителите е направено и се е видяло, че процентът на заразени не е висок. Няма да се правят тестове за антитела, защото това не им носи никаква информация кой е бил прекарал ковид някога. Реалната полза е какво е положението сега.

 

На брифинга обаче отново не стана ясно дали това ще е еднократен акт, както беше обявил образователният министър по БНР в неделя, или регулярна дейност (като в училищата в Австрия), от която би имало смисъл.

 

Вчера на Фейсбук страницата на МОН гордо беше изписано: Целта на тестването на учениците е „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата, съобщиха от МОН. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение. Точно това съобщение породи въпроси как хем ще е само моментна снимка, хем ще се гарантира максимално безопасна среда и присъственото обучение ще продължи, особено ако наистина е само еднократно тестването.

 

Остава висящ основният въпрос:

Колко често планират да се прави това тестване, за да има смисъл?

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".