Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър отчете като успех, че не сме стигнали 200 заразени на 100 000 души и видя добър знак за разхлабване на мерките

Здравният министър отчете като успех, че не сме стигнали 200 заразени на 100 000 души и видя добър знак за разхлабване на мерките

 

sunset-14545_640

 

Здравният министър отчете като успех, че не сме стигнали 200 заразени на 100 000 души. Той видя и добър знак за разхлабване на мерките. На днешния брифинг обаче прави впечатление, че не чухме любимото му послание: „Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави“. Този път наблегна на факта, че няма натиск към болниците и увери българите, че има достатъчно легла и консумативи в лечебните заведения.

 

Доволни сме от постигнатите резултати до момента.

Следим всяко число с необходимата загриженост и тревога включително.

Следим нарастването на случаите. 

Но въпреки всичко отчитаме и нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск към лечебните заведения.

И в Кюстендил, и във Враца, където бях лично, видях, че колегите се справят. Имат всичко необходимо, имат достатъчно свободни легла. Лекарите работят спокойно.

Това ни дава възможност да продължим с увереност с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент.

Знаете, че отправното число, което сме казали пред вас, е 200 и малко над 200 заболяемост на 100 000 на 14 дни, която заболяемост позволява на системата на здравеопазването да работи нормално и българските граждани да получават адекватни и нормални условия на обслужване в лечебните заведения, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг.

 

На журналистически въпрос на какво толкова се радва при тези резултати на увеличащия брой заразени, Ангелов уточни:

 

Това, че не сме стигнали 200 на 100 000, това отчитаме като успех.

 

Министърът добави, че няма натиск към болниците. Отделно успокои, че има достатъчно консумативи, лекарства, легла.

 

Опитваме се с най-меките мерки да се справим с пандемията.

Не сме изненадани, че има увеличение на заразените.

Ако има още увеличение, ясно е, че започваме затягане на мерките с тези, които последно са разхлабени.

 

„Опитваме се да държим пандемията на каишка и да разлеждаме мерките на всеки 14 дни“, oбясни още той.

 

Ген. Мутафчийски отново беше далеч по-сдържан. Този път не посочи, че не е оптимист, но само предостави данни за сравнение.

 

Тенденцията е ясна. Има увеличение на случаите.

24% нарастване в сравнение с миналата седмица.

Вече са 173 заразени на 100 000 души.

Миналата седмица бяха 139 заразени на 100 000 души.

За да е по-ясна картинката, ген. Мутафчийски направи сравнение, че в момента нивата заразата у нас са съпоставими с тези от 22 октомври. Кривата обаче не е толкова стръмна. Данните за смъртността са съпоставими с тези от 5 ноември. 40% леглата в болниците са заети.

 

Здравният министър обеща до края на деня да се даде информация в колко области е засечен британският вариант на коронавируса.

Националният ваксинационен щаб предлага стартиране на 4-та фаза от имунизационния план, в която ще бъдат ваксинирани хората над 65 годици и хронично болните.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".