Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: Учениците се връщат на училище на 12 април, а детските градини отварят на 5 април

Здравният министър: Учениците се връщат на училище на 12 април, а детските градини отварят на 5 април

Ангел Кунчев смята, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, според него, е преодоляно и се върви към плато.

cereal-1444495_640

 

Учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия. Обмисля се да бъдат отворени терасите на ресторантите.

 

„Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април.

Изключение най-вероятно ще се направи за тези, което могат да осигурят пространства на открито.

Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини.

Нощните заведения остават затворени”, заяви още здравният министър.

 

Има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30 процента капацитет, a театрите да отворят от тази дата. Засега не се предвижда мероприятия на закрито да се провеждат до края на април, допълни Ангелов.

 

„Следим числата на 12-часова база два пъти на ден и на базата на това взимаме решения. Ситуацията се следи и от всички експерти. Днес решенията ни ще бъдат облечени в заповед„, посочи Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че се отваря това, което не крие риск.

 

„В заведенията – само откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали, там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той.

 

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, според него, е преодоляно и се върви към плато.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.

 

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

 

Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.

 

Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини.

 

„По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".