Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър за ваксините: „Всички мислихме, че всички са равни, но се оказа, че има и по-равни“

Здравният министър за ваксините: „Всички мислихме, че всички са равни, но се оказа, че има и по-равни“

 

balance-154516_640

 

 

„Всички мислихме, че всички са равни, но се оказа, че има и по-равни“, заяви на брифинга здравният министър Костадин Ангелов по отношение на ваксините. Но не става дума за разпределението на ваксините у нас, а за разпределението им между държавите в Европейския съюз.

 

Ангелов не можа да потвърди информацията в чужди медии, споделена му от журналист, че Нидерландия се е възползвала от количеството ваксини, от които България се отказала.

 

Въпрос: Какво се случва с остатъка от квотата, който не сме ползвали? Преотстъпва се на други държави? Това ли се е случило с нашите остатъци от квотите?

 

Ангелов: Не мога да ви кажа какво се е случило с тях, защото България под никаква форма няма отношение с фирмите производители.

Нито можем да кажем какви са решенията, които се вземат и къде отиват.

 

Но пък здравният министър сподели какво друго е прочел в чуждия печат.

 

С много голяма грижа и смесени чувства прочетох една публикация на „Ню Йорк Таймс“, в която се казва за изнасяне на над 30 милиона дози от Европейския съюз към други държави.

Не знам дали това е така.

Надявам се, че това не е така.

Затова аз не мога да ви отговоря, нито да поема отговорност.

 

Здравният министър посочи, че точно по тази причина Бойко Борисов настоява да има ваксини за страната ни.

 

Именно затова българският премиер настоя много ясно и точно с писмо, което беше написано от България, съвместно с премиерите на още 5 държави от ЕС да започнат да идват в нашата държава ваксините, които сме поръчали. 

Защото ако ваксините идваха по начина, по който ги бяхме поръчали, ние щяхме да можем да ваксинираме и месец февруари, и месец март, и април, и май по 600 000 души приблизително всеки месец.

Само, че те не идват.

По различни причини, които на мен не са ми ясни.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".