Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: Реномирано медицинско списание доказва, че заразата се увеличава от започване на учебната година

Здравният министър: Реномирано медицинско списание доказва, че заразата се увеличава от започване на учебната година

„Не считам, че за 2 седмици, бихме могли да застрашим цяла една учебна година“.

classroom-2787754_640 (2)

 

„Едно от най-големите реномирани медицински списания доказва, че заразата се увеличава от започване на започване на обучението на учениците и студентите в много държави. Проучването е в 131 държави в целия свят“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по БНТ. Така той защити заповедта, която издаде за преминаването на гимназиите и университетите на временно на онлайн обучение. „Това е направено, за да се запази живота на хората и да се намали натиска върху здравната система“, аргументира се проф. Ангелов. „Не считам, че за 2 седмици, бихме могли да застрашим цяла една учебна година.“

 

Важните акценти от интервюто на здравния министър по БНТ:

 

Не считам, че за 2 седмици, бихме могли да застрашим цяла една учебна година.

Нека да не говорим за дълги сценарии. Нямаме в главата си дълги сценарии.

Нашата цел е контролирането на инфекцията и намаляване на натиска върху лечебните заведения.

Вчера излезе една голяма статия в едно от най-големите реномирани медицински списания, което доказа, че разпространяването на заразата се увеличава от започване на обучението на учениците и студентите в много държави. Тази статия включва проучване в 131 държави в целия свят.

Така че ние сме свършили нашата работа като сме издали тази заповед с идеята да запазим живота на хората и да намалим натиска върху здравната система. 

 

Тази седмица се забелязват различните позиции на здравния министър и на образователния по отношение дали училищата да са дистанционно. Часове преди да излезе заповедта на здравния министър за преминаване на гимназиите и университетите към онлайн обучение, образователният министър Красимир Вълчев и неговата заместничка Таня Михайлова дадоха доста интервюта, в които обявиха, че застават твърдо за продължаване с присъственото обучение. Около 19 часа изненадващо за всички излезе заповедта на здравния министър, с което се сложи край на цялата дискусия дали онлайн по желание или твърдо следват идеята за присъствено на всяка цена. Оказа се, че същият ден Ангел Кунчев е изпратил доста подробен доклад, в който съветва министъра какви мерки да се предприемат. Сред препоръките е гимназиите и университетите да преминат на онлайн обучение. Той посочва, че има подем на заболяемостта при гимназисти и прогимназисти. В интервю на другия ден дори не изключи вероятността и по-малките ученици да преминат на онлайн обучение. Вчера просветният министър обясни, че продължава да се бори за присъствено обучение и не иска в онлайн формата да се добавят и нови класове, но вижда как обстановката се усложнява и аргументите му все повече олекват.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Две частни училища обявиха, че минават на онлайн обучение

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".