Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: Следващата седмица ще се сформира работна група във връзка с новата учебна година

Здравният министър: Следващата седмица ще се сформира работна група във връзка с новата учебна година

 

125 su stulbi

 

Започва ли учебната година присъствено? Как предотвратяваме разпространението на болестта в училищата? Как карантинираме при положителен случай? С отговорите на тези въпроси трябва да се ангажира междуведомствена работна група, която трябва да бъде сформирана следващата седмица, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от медиите. Той допълни, че целта е да започне учебната година присъствено.

 

Министърът обясни, че е запознат, че има подписка на родители да се започне дистанционно учебната година. Знае и за друга подписка, в която се казва, че родителите трябва да решават дали да се учи присъствено или не.

 

Работната група трябва да намери пресечната точка между всички мнения и да се намери медицинската целесъобразност на решението, което ще се предложи: да се започне присъствено.

 

Въпросите са много:

 

Как да се контролират децата, които влизат в училище?

Как да се пречи на разпространението на болестта вътре в училището, в класната стая, на етажа?

Прави ли се промяна на смените?

Когато има дете с коронавирус, но без симптоми, как се карантира? 

Колко време продължава дезинфекцията?

Как се прави промяната в учебния процес?

Той продължава ли за 14 дни?

 

На тези въпроси трябва да даде отговори тази работна група, която предстои да бъде формирана със заповед.

Преди дни проф. Ангелов съобщи в парламента за създаването на тази работна група във връзка с началото на новата учебна година. В нея ще участват заместник-министри и експерти от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. Работната група трябва да набележи мерки за това какво се случва в училищата, когато има коронавирус, какви мобилни лаборатории да бъдат изградени, къде да бъдат изпратени. Той увери, че преди началото на учебната година – 15 септември, ще имаме отговори на всички въпроси и готовност тя да започне в нормалните срокове с предприемането на всички медицински и противоепедимични мерки.

Днес здравният министър обяви на пресконференция, че няма необходимост от допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България въпреки нарастването на броя на заразените. Дори се обмисля връщане на публиката на футболните стадиони, но агитките трябва да обещаят да спазват противоепидемичните мерки. По въпроса за наргилетата министърът каза, че разсъждават по въпроса, но не смятат да ги забраняват, както настояват кметове. „Всеки, който пуши наргиле е на възраст над 18 години и може да носи сам отговорност за действията си“, смята здравният министър. Той успокои българите, че могат да се разкрият 8415 болнични легла, ако бройката на заразените скочи над 350 случая на ден.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев още на 22 юли заяви, че е решено учебната година да започне присъствено. Вчера Ангел Кунчев пък заяви, че едва през септември може да се каже как ще се учи присъствено или дистанционно.

 

 

Видеото можете да изгледате тук. За новата учебна година е около 17 минута.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

4 модела на обучение през новата учебна година в условията на коронавирус

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Омбудсманът пита МОН има ли екшън план срещу COVID-19 за новата учебна година 

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Иван Костов с хипотеза за ситуацията у нас с коронавируса около 15 септември

Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Частното училище на сина на Тръмп забрани присъственото обучение до октомври

Гугъл ще позволи на служителите си да работят от дома си до юли 2021 г. 

Швеция с препоръка да се работи от дома до края на годината

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".