Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравните служби в Амстердам изнемогват и временно няма да проследяват контактите на заразените с коронавирус

Здравните служби в Амстердам изнемогват и временно няма да проследяват контактите на заразените с коронавирус

В цяла  Нидерландия здраните служби могат да проследяват случаите само на 750 новозаразени на ден

amsterdam 7

 

Резкият скок на заразени в Амстердам и Ротердам доведе до изтощаване на здравните служби в двата града. Служителите се оплакват от преумора. Имат ограничени ресурси, а работата е много и е важна за ограничаване на заразата. В двата града са достигнати границите, при които здравните експерти могат да проследят контактите на новозаразените с коронавирус, съобщават холандските медии.

 

Здравните власти в Амстердам са решили временно да спрат да се обаждат на контактните лица на далите положителни резултати при тестването за коронавирус. Ще се фокусират само върху рисковите групи и рисковите ситуации. Те уверяват, че всички хора, които са дали положителни резултати, ще се прозвънят, но на всеки ще се отдели много по-малко време и разговорът няма да бъде обстоен.

 

Проследяването на контактите е много важно средство за ограничаване на разпространението на коронавирус. Когато се проверяват контактните лица, заразата може да се овладее. Но всичко си има лимит откъм персонал, подготвен за тази задача.

 

На национално ниво в Нидерландия има здравни служители, които могат да проучват само по 750 новозаразени с коронавирус на ден. Вчера в страната имаше над 600 нови случая и това подсказва на всички, че наближават лимита на възможностите си. А в Амстердам и в Ротердам явно са го надскочили. Капацитетът може да се вдигне до 1000 случая на ден, но ще се наложи здравните служители да прекратят летните си ваканции и да работят до късно вечер. Надеждите са да се обучи нов персонал и той да нарастне от 1800 на 2300 служители. За обучението ще са необходими обаче между 3-4 седмици.

 

През март и април в Нидерландия се стига до подобна ситуация здравните експерти да не могат да проследяват контактните лица поради огромен брой на заразените. Тогава също се решава в определени райони да се стопира временно тази дейност.

Тези дни холандски здравни експерти алармираха, че не могат да си вършат качествено работата. Хората, които са под карантина, не я спазват. Все повече заразени отказват да си съобщят контактните лица.

По време на пандемията прави впечатление, че холандците реагират спокойно и без паника, но говорят открито до къде са възможностите на здравната система да се справи. Всичко е математика и наука. Новият ръст на новозаразени притесни обществото. Вчера иначе спокойният холандски премиер Марк Рюте нахока младите, че не спазват никакви противоепидемични мерки и определи поведението им като безотговорно. Закани се и на ресторантите и баровете, че ще ги затвори, ако продължават да не спазват правилата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".