Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравното министерство с остра реакция срещу АстраЗенека

Здравното министерство с остра реакция срещу АстраЗенека

 

syringe-5904302_640

 

Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите на ваксини – AstraZeneca, съобщи Нова телевизия.

 

В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример – на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

 

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

 

В документа се посочва, че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А с липсата на ваксини, АстраЗенека „отнема надеждата на хората”.

 

От АстраЗенека са съобщили за Нова телевизия, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното. „До средата на март сe очакват още две доставки“, допълват от фармацевтичната компания.

 

 

От 3 дни съм обявила състезание между България и Нидерландия кой отразява по-точно новините около ковид кризата.

 

В понеделник забелязах противоречие в новините по един и същи въпрос и се зачудих в коя държава е по-точна информацията.

 

И тук има пандемия, и там има. И тук има скоро избори, и там има.

 

Следя новините и в двете държави.

 

В понеделник холандските здравни власти излязоха с официално съобщение, че тази и следващата седмица ще има проблем с доставките на АстраЗенека – хем се забавят, хем ще са по-малко дозите. Обясниха, че проблемът е за целия ЕС.

 

В България всичко беше спокойно и имаше еуфория от масовата ваксинация. Във вторник здравният министър дори обяви: „Проблем с доставките на ваксини не се очаква“.

 

Новината, че доставки на ваксини ще има за нас ме зарадва, но продължих да следя темата и в България, и в Нидерландия.

 

Острото писмо на нашето здравно министерство до фармацевтичната компания вече ми посочва ясно кой печели в моето информационно състезание.

 

Няма как да не се питам обаче как още в понеделник през деня в Нидерландия са знаели, информирали са и са реагирали, а при нас всичко е с три дни закъснение, а през това време течаха съобщения към обществото, че проблеми с доставките не се очакват.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".