Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: „Зелените коридори ще бъдат най-вече с ваксината на Пфайзер“

Здравният министър: „Зелените коридори ще бъдат най-вече с ваксината на Пфайзер“

 

20210420_103401

 

„Зелените коридори в България ще бъдат с ваксини на основата на информационна РНК и по-точно и най-вече с ваксината на Пфайзер“, заяви здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг. Те отварят утре и ще работят до 9 май.

 

Искам да кажа нещо много важно за зелените коридори, които ще отворят от утре.

Зелените коридори в България ще бъдат с ваксини на основата на информационна РНК и по-точно и най-вече с ваксината на Пфайзер.

Разполагаме с достатъчно количество ваксини вече да можем да си позволим.

Идеята е максимално бързо да стигнем онези числа, към които се стремим.

 

Министър Ангелов посочи още, че ако се движим с това темпо, което имаме сега, през август ще имаме колективен имунитет в края на август. Ако започнат да се ваксинират по 50 000 души на ден, колективният имунитет ще бъде достигнат през юли. Ако се ваксинират по 55 000 души на ден, ще се справим през юни.

 

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов допълни, че в болницата вече има организация за „зелените коридори“. Ще има отделен пункт за поставяне на „втора игла“. Записаните през електронната система няма да имат предимство. Всеки ще бъде ваксиниран според реда му на опашката.

 

От 10 май в електронната система ще има възможност всеки да си избира с коя ваксина да бъде ваксинирант.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".