Рубрики
Начало » Гост блогър » Веселина Миланова » За успешния път на световноизвестния български диригент Росен Миланов

За успешния път на световноизвестния български диригент Росен Миланов

 

Rossen Milanov 1

 

България има своите успешни личности и големи таланти. В тази статия ще ви разкажем за световноизвестния диригент Росен Миланов, а разказът е от член на неговото семейство – Веселина Миланова, съпруга на брата на Росен Миланов. За племенничката на известния диригент често сте чели в „Данибон“ – Изабела Миланова, едно от златните деца на ЧОУ „Света София“ с успехи в математиката, музиката и спорта. Сега е ученичка в 8 клас в Американския колеж в София. Беше приета в Колежа на 3-то място сред момичетата. Изключително умно и борбено момиче, за което тепърва ще четем, убедена съм.

Радвам се, че сега ще ви представим Росен Миланов, един наистина успял българин. Сигурна съм, че всички ще почувствате истинска гордост. Най-ценният урок обаче е, че човек трябва да знае, че може да стигне далече и че всичко е в неговите ръце. Благодаря на Веси за прекрасния разказ!

Преди дни Росен Миланов имаше рожден ден. Пожелавам му все така да е успешен и харизматичен.

 

 

Росен Миланов е световноизвестен български диригент, чиято кариера се развива с бързи темпове на международните световни сцени.

 

Росен Миланов произхожда от скромно българско семейство. Роден е на 13 януари 1965 г. в град София. В рода му няма други музиканти.

 

rossen milanov kato bebe

 

Първата изява на Росен пред публика е била още като бебе. В болницата, където се е родил, дошъл екип от Националното радио, за да запишат плача на едно от новородените деца. Много харесали силния глас на Росен и седмица по-късно, на 21 януари – Бабин ден по стар стил, го пуснали в ефир като поздрав към всички лекари, акушерки и медицински сестри в родилната помощ.

 

Още докато бил съвсем малък, родителите му забелязали силния интерес към музиката. Макар да не можел все още да говори и да ходи, постоянно сочел към грамофонните плочи на Лили Иванова и на други естрадни изпълнители, които искал да му пускат на семейния грамофон, а впоследствие, когато чул музиката на Моцарт, Бетовен и други класици, буквално се влюбил в класическия жанр. Когато поотраснал, помолил родителите си да му купят цигулка, а след това с последните си спестявания му взели и пиано и го записали на уроци.

 

Rossen Milanov chor

 

Също така, проявил интерес и към пеенето и решил да се яви на прослушване в „Детския радиохор“ на БНР, където го одобрили. Така, още като дете започнал да се изявява със състава на „Детския радиохор“ на българските и световните сцени, като имал многобройни участия и като солист. Още в съвсем ранна детска възраст е имал турнета – в Алжир, Франция, Ирландия, ГФР и СССР през 1975 г., в Мексико и Куба през 1976 г., в Япония през 1977г., в Австрия, Чехословакия и Холандия през 1978 г.

 

Росен Миланов в Сахара  (1975)

Росен Миланов в Сахара (1975)

 

Тези задгранични пътувания отвъд „Желязната завеса“ са му дали изключително много в житейски план – по-широк мироглед, приятели в цял свят, умения да организира добре времето си, да се грижи сам за себе си, интерес към пътешествията, чуждите езици, интернационалната кухня и любовта към музиката, сцената и публиката.

 

Rossen Milanov avtografi

Росен Миланов раздава автографи на почитатели от Япония. (юни 1977 г.)

rossen milanov japonki

 

Съседи на баба му и дядо му в Банкя разказват, че са знаели, че един ден той ще стане известен музикант, тъй като игрите, които организирал в квартала по време на ваканциите, не били типичните момчешки лудории, а били свързани с изяви на сцената. Той изпращал покани за концерт и в уречения час свирел и пеел песни от своя репертоар на поляната. Хората пазят топли и много мили спомени за него и казват, че ще го запомнят като изключително добро, възпитано и умно момче.

 

R 002

 

След 8 клас бил приет да учи в Музикалното училище, а също и в Строителния техникум, но Росен решил да последва сърцето си като избрал музикалното образование. След Музикалното училище, той продължава своето обучение в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на Васил Казанджиев, с инструмент обой.

 

Rossen Milanov mladej

 

След това заминава за САЩ като пълен стипендиант и завършва „Дюкейн институт“ в Питсбърг и два от най-престижните университета за изкуства – „Джулиард скул“ в Ню Йорк и „Къртис инситут“ във Филаделфия със специалност „Дирижиране“.

 

Rossen milanov 11

 

В момента Росен Миланов е диригент на Симфоничния оркестър на Княжество Астурия – един от водещите оркестри на Испания, музикален директор и диригент на Принстънския симфоничен оркестър, диригент на Симфоничния оркестър на Кълъмбъс и на Симфоничния оркестър на Чатакуа.

 

Бил е музикален директор и диригент на Филаделфийската филхармония, на Чикагския младежки симфоничен оркестър, на Хадънфилдския симфоничен оркестър на Ню Джързи, ръководител на оркестъра на Джулиард скул, където е и преподавател.

 

Rossen Milanov 5

 

Също така, на световните сцени се е изявявал като гост диригент в известната във Виена зала „Мюзик ферайн“, с оркестъра на ББС – Лондон, оркестъра на Словенското национално радио, Шведската кралска опера, Шотландската кралска филхармония, с балета на Женевската опера, оркестъра на Романска Швейцария, Цюрихски оперен оркестър, Ротердамската филхармония, Токийския симфоничен оркестър, филхармонията на Хонконг, филхармонията на Сеул, както и редица оркестри от Италия, Германия, Русия, Латвия, Украйна, Дания, Сърбия, Китай, Сингапур, Южна Африка, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Аржентина, Колумбия, Мексико, Перу, Чили и много други.

 

В САЩ е дирижирал националния оркестър във Вашингтон, оркестъра на Ню Джързи, филхармонията на Сиатъл, оркестъра на Индианополис, Къртис опера и т.н. Дирижирал е и големия благотворителен концерт на соул-кралицата Арета Франклин и бившия дипломат на САЩ Кондолиза Райс на 27 юли 2010 г., а събраните средства са били дарени на деца без родители.

 

Rossen Milanov 6

 

Кариерата му в България също е впечатляваща. Бил е диригент на Оркестъра на Българското Национално Радио от 2003 г. до 2008 г., музикален директор и диригент на Нов Симфоничен Оркестър от 1997 г. до 2013 г., както и гост диригент на Софийската филхармония. Създател е на Международната лятна академия по дирижиране в София – първата по рода си в България. Също така, през 2000 г. прави образователни концерти за децата на България като тази традиция я продължава и до днес, но за съжаление само в САЩ.

 

Работил е с много известни български и чуждестранни солисти като Николай Гяуров, Веселина Кацарова, Мила Георгиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Красимира Стоянова, Диляна Момчилова, Анна Стойчева, Еделина Кънева, Джошуа Бел, Йо-йо Ма, Андре Уотс, Ицках Пърлман, Мидори, Сергей Хачатрян, с групата Кингс Сингърс и много други.

 

Rossen Milanov 3

 

Награди на Росен Миланов:

1993 г. – Лауреат на Наградата за музика

1999 г. – Носител на наградата АSCAP – за оригинално програмиране

2000 г. – Специалната награда на Министерство на културата за „Принос в развитието и популяризирането на българската култура“

2001 г. – Специалната награда на „Салон на изкуствата“ – за работата
си като основател и професор на Международната лятна академия в София

2005 г. – Награда за „Музикант на годината на България“.

2011 г. – Значка и диплом за активно сътрудничество и принос към Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през годините, връчени от община Варна

2014 г. – Златен медал от Министерство на културата на Република България за популяризиране и разпространение на българската култура по света, връчен по време на 45-ия международен фестивал „Софийски музикални седмици“, на който Росен Миланов е довел испанския оркестър на Астурия

 

И още нещо интересно за Росен Миланов извън неговата страст към музиката, която е превърнал в своя професия, към списъка с неговите интереси може да отнесем кулинарията – обожава да готви за своите близки и приятели като приготвя невероятно вкусни ястия и специалитети от цял свят, които са истински кулинарни шедьоври. Често е канен за главен готвач на важни събития като парите, спечелени от тази дейност, се даряват за благотворителна кауза. Другата му страст е четенето на книги – чете книги от различни стилови жанрове, но най-интересното е, че винаги чете поне две книги едновременно. Също така, още от малък има интерес към чуждите езици – владее английски, руски, испански, италиански, малко френски и немски, като продължава да се занимава с изучаването на други не толкова популярни езици. Пътешествията са му слабост и все още заемат голяма част от неговия професионален и личен живот – обича да посещава нови непознати за него земи, да опознава чужди култури, да опитва нови храни и местни специалитети.

 

Grand Canyon with uncle

Кристиан Миланов, Росен Миланов и Изабела Миланова

 

Племенничката на Росен Миланов, Изабела Миланова, е на 13 години. Завършила е ЧОУ „Света София“ с пълно отличие по време на цялото си обучение и в момента е осмокласничка в Американския колеж в София, където бе приета на 3 място. Има множество призови награди от различни конкурси за писане на гатанки, есета и други, както и национални и международни състезания по математика, български език и литература, английски език, информационни технологии, тенис на маса и т.н. Има номинация за „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Владее английски и италиански език, малко руски и й предстои да учи испански или френски език. Свири на пиано от четиригодишна и тренира тенис на корт, тенис на маса, фехтовка, плуване, футбол и други. Обожава да чете книги, да гледа филми, да пише сценарии и да учи езици. Мечтае да завърши висше образование в Харвард или Принстън.

 

isabella milanova medali

 

 

Племенникът на Росен Миланов, Кристиан Миланов, е на 10 години. Той е четвъртокласник в ЧОУ „Света София“. Учи английски език и има интерес към природните науки, математика, рисуване, компютри и музика. Вече върви по стъпките на сестра си и има спечелено трето място на Азиатско математическо състезание и първи места на различни олимпиади. Подобно на кака си, Кристиан свири на пиано от малък и спортува футбол, тенис на маса, тенис на корт, плуване и баскетбол.

 

12606716_10205623981985554_503705922_n

За Веселина Миланова

Веселина Миланова е завършила специалност „Счетоводство и контрол“ в УНСС и „Администрация и управление“ с професионална квалификация „Управление и развитие на човешките ресурси“ в НБУ. Работила е като счетоводител, финансов и застрахователен експерт. Интересува се от кариерно и личностно развитие, психология, интериорен дизайн, мода и стил, градинарство, фотография, но най-голямата й страст са пътешествията в България, Европа и САЩ. Заедно със семейството си е обиколила около 25 държави и има богат запас от разкази и снимков материал. Владее английски и руски езици.