Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » 5 начина да развиете таланта си и да станете най-добри във всичко, с което се занимавате

5 начина да развиете таланта си и да станете най-добри във всичко, с което се занимавате

 

Einstein-violin

 

Може ли човек да развие таланта си така, че да стане най-добър? И по какъв начин? Ерик Баркър, който често се занимава с темата за талантите, описва в „Тime“ пет начина, които могат да помогнат на всеки човек да стане най-добър в дейностите, с които се занимава.

Той се позовава на добре познатите теории като тази за 10 000 часа труд и на заслугите на гените на родителите, но смята, че е много важно всеки, който иска да развие своя талант, да има страхотен екип, да помага на другите, а така също да комбинира различни варианти, а не само да се вкопчва в един от тях.

 

1. Първият начин – 10 000 часа труд

 

Това може би е най-известният начин. В основата е идеята, че многото усилия се възнаграждават. След много труд идва и отплатата. В момента в Азия този принцип е най-масово следван.

Тази теория е добре описана от Малкълм Гладуел. Той я популяризира в книгата си „Изключителните“ (Outliers). 10 000 часа практика и можеш да станеш изключителен в дадена област. Примерът е с цигуларите. Най-елитните цигулари след целенасочена практика ще имат около 10 000 часа упражнения на 20-годишна възраст. Но все пак трябва да се има предвид, че практиката не означава само механично упражнение и запълване на броя часове. Трябва всеки път да има подобрение. Ако човек има стаж като шофьор 10 000 часа, това няма да го направи шампион от Формула 1. Трябва да има кой да го насочва, напътства как да подобри уменията си и той да се вслушва в съветите, а и да ги спазва при следващите упражнения. Така ще стане наистина много добър при 10 000 часа практика. Това са години-години упорит и целеустремен труд.

 

2. Вторият начин – правилните гени

 

Колкото и да е важна практиката и да е ясно, че тя може да върши чудеса, това правило не важи на 100% за всички. Рядко, но все пак се случва понякога някое име да изгрее бързо на хоризонта и да изпревари мнозина, които дълго са се упражнявали. Дори се е случвало в спорта такива изненадващи имена да станат шампиони на световно ниво, макар че са започнали да се занимават късно, но все пак постигат успехи много бързо. Подобни феномени са описани в книгата „The Sports Gene: Inside the Science of Extraordinary Athletic Performance“.  Заслуга в тези случаи имат гените.

Гените дават големи предимства не само в спорта, но и в музиката, математиката и писането. Коефициентът на наследяването е най-голям в музиката (0,92), следва математиката (0.87), после спорта (0.85) и писането (0,83), се посочва в книгата „The Complexity of Greatness: Beyond Talent or Practice“. Следователно в тези сфери човек може да разчита в определена степен и на гени (но все пак и да не забравя и за точка 1). Ако родителите ви са добри в някоя от тези области, потърсете своя талант също някъде там.

Пробвайте различни неща, за да видите дали притежавате генетично наследство в някое от тях. Полагайте повече усилия в области, които не сте наследствено добър.

И още нещо важно. В наше време никой не трябва да казва: „не съм добър в спорта“. Всеки трябва да прецени спрямо тялото си кой е неговият спорт.

 

Как да се възползвате от генетичните подаръци?

 

Тънък и слаб -> Пробвайте с баскетбол.

Нисък и пълен -> Пробвайте с вдигане на тежести.

Мама и тати са инженери -> Пробвайте с математика.

 

Наличието на генетически подаръци ви позволява да се ориентирате бързо в какво бихте били добър, в какво вашето тяло и ум биха били на високо ниво без са необходими огромни усилия.

3. Третият начин – бъдете част от велик отбор

 

10 000 часа практика е нещо прекрасно. Притежаването на гени в дадена област си е направо дар божи. Но това, което знаят най-добрите е, че трябва да имат силен екип. Добрите хирурзи са най-добри със своя екип в болницата, в която работят, пише в книгата “ Give and Take: A Revolutionary Approach to Success“. Дори при звездите в дадена област, например на Wall Street, те са звезди там, където работят и с хората, с които работят. Когато се преместят в друга фирма, техният блясък рязко спада и не могат да изгреят отново поне пет години. Същото се случва и в други области.

 

4. Четвъртият начин – бъдете човекът, който се раздава, този, който винаги помага.

 

Учените, които поместват имената на младите си сътрудници и ги цитират като първи, а своето име поместват в края, е по-вероятно да спечелят Нобелова награда, отколкото ако пренебрегнат труда на другите и се изтъкнат, сочи изследване, описано в книгата „The Half-life of Facts: Why Everything We Know Has an Expiration Date“. Когато е поместен научен труд, най-първо е цитиран ученият, който е направил най-много. Изследването показва, че Нобеловите лауреати са били цитирани често като млади първи в чужди проекти, т.е. са работили най-много като сътрудници, давали са много от себе си и са помагали. След това, когато стават известни, винаги дават предимство на младите си колеги и споменават имената им първи, а своето поместват в края. Благородството задължава. Например, когато са около 40-годишни, те са начело само в 26% от своите научни разработки. Дават първенството на авторството на своите млади сътрудници. Тези хора обикновено са доволни, щастливи, креативни и дори имат шанс да спечелят Нобелова награда. Те са Даващите. Те се раздават. Те помагат. Обикновено имената им са в края при изреждането на авторите на даден научен труд. Да поместиш имената на другите на първо място е един вид жест на благородство, но така и ги подкрепяш в развитието им. Но ако Даващите са най-отдолу, кой е на върха? Внимателен анализ показва, че на върха са поместени имената отново на Даващи. Винаги хората, които се стремят да помагат на другите. Т.е. най-отгоре на върха и най-отдолу при цитирането на авторите са винаги хора, които се раздават и помагат на другите, сочи изследване на професор Адам Грант.

 

5. Пети начин – комбинирайте горните.

 

Какво ще кажете за 5000 часа труд и добри гени? Звучи добре. Когато се комбинират тези начини за постигане на успех, резултатите са впечатляващи.

Не е необходимо да работите до припадане или пък да притежавате блестящи гени. Има една чудесна формула, която можете да следвате и да постигнете успехи:

1. Винаги работете много, за да подобрявате резултатите и представянето си.

2. Когато избирате задача или стратегия, съобразявайте се със своите естествени дадености – генетичните подаръци.

3. Изберете си страхотен екип и бъдете в близки отношения с него.

4. Без причина, винаги помагайте на другите.

 

Тази комбинация няма как да не доведе до блестящи успехи.

 

 

източник: Ерик Баркър, TIME

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.