Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Какво умее 2-годишният гений Адам Кърби?

Какво умее 2-годишният гений Адам Кърби?

 

2-godishen genij

 

Двегодишният Адам Кърби е най-младият мъж-член на МЕНСА. Само на 2 години и пет месеца той е с коефициент на интелигентност 141. Това е повече от коефициента на интелигентност на много световни лидери, в това число Барак Обама и Дейвид Камерън.

Какво умее малкият Адам Кърби?

1. Още докато е бил в утробата на майка си, тя му е четяла редовно, а когато се е родил, му е рецитирала Шекспир. Когато е бил на 10 седмици, родителите му започнали да се занимават активно с него и да го обучават чрез методите за ранно развитие под формата на игра.

2. Когато е на 9 месеца, родителите му забелязали, че имат надарено дете. Показвали му карти с имена на животни (хипопотам, носорог и др.) и той веднага асоциирал думата с даденото животно.

3. Докато връстниците му се учели да ходят, той вече четял книги – на около една година.

4. Нямал е още две години, когато сам прочел книга как да ползва гърнето и сам се обучил. Книгата била подарък от приятелско семейство за родителите му.

5. На 2 години можел да каже буква по буква как се пишат над 100 думи на английски.

6. На 2 години е можел да умножава до 10.

7. На 2 години е можел да брои до 1000 на английски и до 20 на испански и японски.

8. Знае всички планети в Слънчевата система.

9. Знае всички континенти и може да подреди пъзел с тях.

10. Знае много държави, а така също може да ги покаже къде се намират на картата.

 

 

Още от уменията на малкия Адам можете да видите в YouTube:

 

 

 

 

 

Родителите му имат YouTube канал, в който показват уменията на детето си и как се занимават задружно с него. Имат амбицията скоро да издадат книга, която да е полезна и за други родители. Баща му – Дийн Кърби, е на 33 години и е софтуерен инженер. Майка му – Кери-Ан Кърби, се занимава с финанси.

Коефициентът на интелигентност на малкия Адам е проверен с тест Stanford Binet, който замерва пет компонента – разсъждения, знания, количествено съобразяване, визуално-пространствена обработка и работната памет. След като Адам постига резултат 141, веднага е поканен за член на МЕНСА във Великобритания и става най-младият й член в момента. Там членуват и още 19 деца в предучилищна възраст. Има само едно момиченце, което е постигнало висок резултат на малко по-малка възраст. Казва се Елиз Тан-Робъртс. Била е само един месец по-малка от Адам – на 2 години и четири месеца, когато е поканена за член на МЕНСА. Тя е тествана през 2009 година и постига коефициент на интелигентност 156.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.